Citat:
Īn prealabil postat de iuliu46
Si Thor era zeul tunetului. Si Zeus. Si cine stie cati altii. Ce legatura este intre faptul ca oamenii si-au imaginat ca sta cineva in spatele luminilor si zgomotelor care se vad atunci, sau chiar intre faptul ca niste civilizatii care au trait aproape unele de altele s-au influentat reciproc si Sf. Ilie ? Da, probabil unii credeau ca X face sa tune si de la un moment dat au pus asta in carca Sf. Ilie.
Dar din nou exemplul tau e prost pentru ca nu exista nici o mentionare a nu stiu carui zeu lituanian mai devreme de sec XIII. Legendele brodate in jurul lui sunt asa cum era de asteptat inventii din sec XIX - la fel ca si chestiile cu dacii si druizii.
E posibil ca vreun pagan din Lituania sa fi calatorit in lumea crestina si sa fi auzit de Sf. Ilie. Si apoi ajuns acasa sa inventeze zeul Perkunas.
La fel si cu marea zeita. Ce legatura este intre faptul ca unii credeau intr-o zeitate feminina si inventiile astora despre zeita venerata de toti in antichitate ? Una e probabil adevarata - a doua este o chestie scoasa din burta pentru a servi anumite interese. 
|
Omule, citeste pe Gimbutas, Eliade si altii. Eu nu mai zic nimic. Credinta in zeul tunetului, indiferent cum se chema, a existat la baltici si slavi exact in acea forma. Pentru stiinta ta, lituanineii s-au crestinat tarziu, cam prin sec XV. Bravo lor ca au rezistat multa vreme. Pentru tine, ce (pare sa) iti contrazica credinta chiar si putin nu exista. Ti-am spus: citeste!