Insa exista un paradox crestin al milei si continuitatii. Asta, BO a inteles-o foarte bine. Oricine adera la o credinta, oricat de ciudata sau violenta, nu trebuie persecutat. Poate si trebuie pdespsit legal daca ridica viata aproapelui. Atat. Nu suntem zei sa creeam viata ex nihilo, deci nu avem dreptul sa ucidem.
De ce am zis "porcii de Hamasi"? Pentru ca, desi nici macar acestia nu trebuie atinci si doborati de gheara vreunei razbunari sau uri, pentru ca sunt fiinte umane, sunt terositi, si au sange de copii si femei pe maini, exact ca SI. Citeste despre copiii israelieni ucisi in bombardamente si revolte: o sa ti se faca greata si groaza. Insa nici hamasii, nici macar legionarii, nu trebuie urati si loviti. Doar pedepsiti legal cand si daca ucid. Pentru ca sangele celui facut dupa chipul si asemanarea Domnului, adica al omului, nu trebuie varsat, sub nici un motiv.
Si acum, reversul luminos al medaliei: sunt crestini, indeosebi din domeniul etno sau istorici, dar si laymen in istorie ca mine, care privim cu simpatie si respect miscari de resurectionsim spiritual gen Romuva. Sau intoarcerea vechilor temple pe Olimp, sau reintoarcerea aztecilor la vechile credinte (vezi samanismul american, citeste-l pe Castaneda).
Sinagoga din Oblastul Evreiesc Autonom din Extremul Orient rusesc a fost ridicata, inclusiv cu ajutor crestin. Acei crestini au trecut demult, ocolindu-l, de nivelul pitecantropilor pogromici descris de Turgheniev (cititorii culti stiu la cine si ce ma refer). Sau invers. Poate ai vazut pe net poza in care crestinii apara musulmanii egipteni care se roaga, iar musulmanii si evreii egipteni au facut zid, aparand crestinii, astfel incat Fratia Musulmana (alt club extremist, care nu vede padurea din cauza fungilor ideologici de pe retina) s-a intors in cazarmile lor cu coada intre picioare.
Eu cred intr-o umanitate comuna, care este de departe mai importanta decat orice credinta. Asta e concluzia acestui talmes-balmes faptic, expus de mine mai sus, cale de doua postari lungi. :) Incearca sa vezi si tu asta la fel. Omul a fost creeat de Dumnezeu, nu (re)inventat de diversele credinte religioase sau practici oculte, sau ideologii seculare. Lumina bunatatii si normalitatii general-umane nu a aparut nici pe Sinai, nici pe Cruce, si cu atat mai putin in operele tipilor din Bavaria si succeslorilor lor ideologici. A aparut de la inceput, atunci cand Cineva S-a uitat la ce a facut, si a zis intru Sine ca Lucrarea Sa e "buna foarte".
Last edited by Intrarea Vagonului; 15.12.2015 at 13:34:16.
|