Haide, Iuliu. dupa tine, istoria a inceput cu crestinismul, care a inventat roata, focul, mersul pe jos si vorbirea articulata.
Exista o experienta umana generica, un fond ancestral. E bazata poate pe numitorul comun al umanului, nu stiu. Ce stiu sigur e ca exista, si pot arata spre ea cu indexul empiricului, sa zic asa.
Crestinismul aduce mantuirea. E ceva "nu din lumea aceasta", si e mai presus, si in afara d eorice continut care e doar omenesc, fie si general-uman. In acest topic vorbim de un mit pierdut innegura vremurilor, pe care Biserica l-a suflat cu aur, sa izc astfel, integrandu-l intru sine. Nu vad nimic rau nici in originea probabil pre-ariana a acestui mit, si nici in asezarea lui intre caramizile Bisericii. Dimpotriva, in ambele gasesc bucurie, putere si curatenie: resursele unei copilarii normale mereu actualizate.
Faci parte din inteleptiii umoristi ai forumului, ca si Alin, Dragos si altii, care deseori mai combat pentru credinta cu zambetul in tastatura, si bine ca o faceti, dar tu, cand e vorba de istorie, cam adesea devii un activist pentru care nimic uman-valoros nu a existat pana la primele sinoade ale Bisericii, sau pana la intalnirile de gradul patru din Orientul Apropiat, intre anume captenii semite sau protosemite si o anume entitate (nu, nu intru acum in o disputa inutila, cunosti parerile mele, similo-marcionite). Nu e chiar asa: repet, anumite culte si credinte nu au inventat respiratia sau hainele. Inainte de ou sau gaina au existat ingerii....dar inaintea tuturor, Facatorul tuturor.
|