View Single Post
Vechi 14.02.2008, 11:06:06
StoicaFlorina's Avatar
StoicaFlorina StoicaFlorina is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Implicit

Vata monahala inseamna intr-adevar ascultare. Frecventand Manastirea Horaita, Judetul Neamt o sa va spun ce am inteles eu.
In primul rand este o ordine foarte frumoasa, fiecare calugar are sarcinile sale, stie ce si cand sa faca. Unul se ocupa cu secretariatul manastirii, altul cu fanul, altul cu animalele sau pasarile pe care le cresc,cu curatenia, un altul este soferul manastirii, paraclisierul. Fac toate aceste lucruri prin rotatie. Cum din 18 calugari sunt vreo 8 preoti...fiecare preot slujeste cate o saptamana intreaga.
In fiecare noapte un parinte sta treaza pentru a pazi centrala....tot asa cate o saptamana fiecare parinte.
Este o liniste care te face sa nu mai vrei sa pleci de acolo.

Progarmul lor este cam asa: se trezesc dimineata pe la 6 pentru canon si rugaciuni dupa care la 7-8 incepe Sfanta Liturghie. La 10-11 iau micul dejun apoi incep fiecare cu treburile lor. La 6 au cina...caci ei iau masa doar de 2 ori pe zi. seara se odihnesc putin caci incepe iar slujba la 7 sau la 11...aici am uitat exact programul de slujbe.
Slujba se termina pe la 1 apoi isi fac rugaciunile si se odihnesc.

Parintii nu isi indeparteaza dulama nici in timpul somnului, ci raman imbracati.
La bucatarie au 2 maicute care le fac mancare, dar mai ajuta si parintii.
Nimeni nu pleaca nicaieri, nu face nimic fara binecuvantarea parintelui Staret.

La aceasta Manastire nu se mananca carne de nici un fel....iar zilele de post sunt lunea, miercurea si vinerea.

Nu stiu cat de bine m-am exprimat dar daca imi mai aduc aminte de ceva va spun...
Reply With Quote