View Single Post
Vechi 04.11.2015, 03:11:57
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Prietene, eu nu cunosc pe nimeni care sa fi fost obligat sa se uite la tv in loc de Liturghie.Se numeste liber arbitru ...
Uh... poate îți va părea caraghios să îți spun că acest liber arbitru e și el un fel de șefuț, în felul lui...
Dacă e arbitru, și încă unul liber, are și el ceva hotărâri de luat, ale lui și doar ale lui și, nu-i așa, mai apoi le are de impus. Că doar arbitrează, nu? Și e respectat ca atare, că doar nu-i anarhie chiar și în lumea liberului arbitru...??.....
Ce arbitrează liberul arbitru în noi, oare? Ceva meciuri, nu? Ceva dispute ori spune-le cum vrei.
Așadar tocmai liberul arbitru e instanța care hotărăște de-i Liturghie ori Liverpool, nu?
Care, liber arbitru, știi mai bine ca mine (în virtutea avansului de studii teologice) că nu-i chiar așa străin de conștiința pusă de Dumnezeu în om.
Pentru satisfacția mea strict personală, pe de altă parte, m-ar binedispune să îmi zici cum faci distincția dintre liber arbitru, voință conștientă, deprinderi și obișnuințe, inconștient (personal și colectiv), construct social (că tot s-a spus zilele astea în legătură, cică, cu "dreptatea"), reprezentare socială, scenariu/script și, ca să închei cu oarece tentă calvină, predestinare. Tot atâția factori care presează în deciziile "personale"!
*
Oricare ar fi răspunsul tău, eu rămân la opinia că liberul arbitru nu-i degeaba arbitru. Hotărăște și își asumă. La o adică e tras la răspundere, nu?
Iar eu, da, mărturisesc, mă simt constrâns în mine însumi să aleg Liturghia în locul tv-ului sau invers. Curios lucru, însă, am așa un simțământ de libertate din constrângerea asta, de nu-ți pot tălmăci...:)

P.S. Iar pe libertacii ăștia de azi și dintotdeauna cine îi arbitrează, oare? Sau ei sunt prin definiție de nearbitrat?....