Eu am crezut în "succesul" ecumenismului de când am aflat ce înseamnă ecumenism (Deci de vreo 20 de ani).
Cred și acum...
Mai puțină mândrie din partea «apusenilor», mai puțină încăpățânare la «răsăriteni»...
Aparent, vina noastră, a ortodocșilor, este mai mică. Dar mai contează asta?...
Mulți dintre noi, care dorim "reuniunea tuturor bisericilor creștine", avem un regret că nu vom apuca să trăim să vedem asta...
Cred că Cioran avea dreptate: nu disputa asupra lui «Filioque» a provocat Marea Schismă.. ci dorința de a fi «cel mai tare», de a dicta. «Filioque» a fost doar unul dintre pretexte...
Pe mine mă interesează că Iisus a fost foarte clar, zicând: «...care de la Tatăl purcede». Nu pot compara pe Iisus cu Toma de Aquino. (Dar și cei din Constantinopol s-au grăbit să facă același "gest"... iar apoi au rămas cam «bosumflați», nu prea au vrut să facă «primul pas». Mai degrabă cei de Apus au făcut asta. Dar au făcut-o călcând cu mândrie, întinzând mâna cu trufie)
Chestia e că cei din «West» au fost loviți pe mai departe, de schisma lor apuseană... Iar pe tot pământul sunt multe biserici creștine. Reunificarea lor va lua ceva timp. Eu cred că se va face în secolul ăsta (.. peste niște zeci de ani bune). Asta în mod «oficial». Dar apoi, până se va «obișnui» toată lumea cu asta.. e-he, cred că mai trebuie să treacă vreo câteva sute de ani.
(Și așa, chiar fiind «doar» încăpățânat, faci un păcat imens. De mândrie ce să mai zic? E păcatul nr.1 oricum...)
|