Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Punînd ochelarii de vedere ori depărtîndu-mă nițel de text (deh, presbitismul specific vârstei), deslușesc cam așa:
În vechime, Sinagoga era păstrătoare și tâlcuitoare a Scripturilor. Avea neîndoielnic aceste funcții. Dar ea, spre deosebire de Biserică, nu putea oferi mântuirea. Nu izbăvea pe om de moarte și de iad. Păcatul strămoșesc nu ștergea, pe om nu fericea, foamea de mântuire omenească a lui Hristos nu potolea...
|
Deși Dumnezeu a dat omului minte, implicit capacitatea de a înțelege, s-a întâmplat că omul tot în iad a ajuns, cu toate înțelesurile lui cu tot.
Mai întâi pentru că înțelesurile oamenilor erau strâmbe și sterile înaintea lui Dumnezeu. (Să înțelegem nu e lucru greu. Problema e cum înțelegem, cât, când înțelegem și cu ce urmări în viața noastră, a oamenilor și în fața Cerului.)
În al doilea rând pentru că înțelesurile oamenilor sunt adeseori un zid, ridicat de mintea înțelegătoare, între om și Dumnezeu. Nu prin înțelepciunea Bisericii, nu prin lumina înțelegerilor Ei au văzut oamenii din vechime pe Dumnezeu, pe Hristos. Ci tocmai prin înțelegerea lor cea fără de Dumnezeu. Prin această înțelegere mult-lăudată și trâmbițată, mulțimile acelea în frunte cu apostolii și cu alți ucenici ai Domnului, L-au văzut pe Hristos ca pe un oarecare... Poate profet, poate un om prin care Dumnezeu făcea minuni, poate vreun învățător mai excentric și mai harismatic - dar nu pe Fiul lui Dumnezeu Cel Întrupat!
Halal înțelegere!
Și doar păstraseră la mare cinste Scripturile, datinile, tradiția. Și totuși rămăseseră cu toții precum le spune Domnul: nebuni și orbi...
În al treilea rând, pentru că doar atunci când Domnul le tâlcuia Scripturile Lui (pe care El și le cunoștea bine!), oamenii aceia (ca și noi toți și ca oamenii dintotdeauna și în vecii vecilor) trăiau faptul minunat că lumina înțelegerii străbătea scoarța groasă a inimii lor iar focul curățitor al acelor înțelesuri le învia cu putere făpturile...
Unde era atunci înțelegerea lor?
Unde mai este azi și ce putere are ea înaintea nebuniei, a orbirii, a deznădejdii și a morții?
*
În al patrulea rând, pentru că Scripturile nu sunt un dar epuizabil printr-o înțelegere a lor sau prin alta. Ci o potecă, țesută din fir tainic mai subțire ca plasa de păianjen ori ca razele lunii, pe care omul - pășind cu suspinul inimii și cu aducerea aminte prilejuită de smerita cugetare - înaintează către lumea unor noi și nesfârșite înțelesuri vii. Sunt cele cântate, prohodite și lăudate, pururea în biserici! Sunt pierderile binecuvântate prin care noi ne lepădăm de stricăciunea vremii și de neputință, pentru a birui împreună cu Acela Care biruiește pururea în noi, pentru noi.
*
În al cincilea rând, pentru că dorul de Dumnezeu, care ne trece prin atâtea mizerii și silnicii ale propriilor noastre vieți (așa cum dorul de soare îl trece pe ghiocel printre noroaie și ghețuri), dorul acesta prinde aripi și ne înalță până la Cer numai însoțit și întărit de Dorul încă și mai mare și de necuprins cu înțelegerea noastră, al foamei și al setei Domnului pentru noi. Trăim din dorul nostru reînnoit prin Har. Așa ne vom și mântui, cu toții, din Mila Domnului.