Pana sa imi spui tu nu auzisem de dansul, spre rusinea mea. Prin urmare nu pot emite nici o parere pt moment. Referitor la problema calendarului la evrei, cel putin in perioada NT, nu sunt convins ca foloseau un sistem unitar, adica toate gruparile religioase aveau aceiasi cronologie. S-a scris foarte mult pe aceasta tema, mai ales din perspectiva cronologiei din zilele Patimilor. Tot ce pot spune este ca, cel putin pt mine, problema este departe de a fi lamurita. In ceea ce priveste mesianismul iudaic ar fi, intradevar multe de spus. Chiar si in Romania exista evrei mesianici, o grupare religioasa fascinanta. Un detaliu interesant din perspectiva evreilor ultraortodocsi: cand am fost ultima data la Ierusalim, in apropiere de Zidul Plangerii, un evreu ultraortodox ( la tv sunt cei cu perciuni proeminenti si acele palarii mari) mi-a dat o foaie. Am studiat-o cu atentie.
Pe o fata a filei spune asa: ,,Cuvant de la Ierusalim: Dar intelepciunea unde poate fi gasita?". Textul este in engleza si este o interesanta interpretare a unor texte din Vechiul Testament apartinand lui Moise si David. Cealalta fata a paginii este impartita in doua: in dreapta in ebraica si in stanga in engleza. Textul se numeste ,,Cele treisprezece reguli ale credintei". Este, evident, vorba de credinta dansilor. Regula nr. 12 cred ca da un raspuns interesant cu privire la perspectiva mesianica a dansilor:
,,I belive, with perfect faith, in the coming of the Messiah; and, though he tarry, I will wait daily for his coming" :)
Desi este vorba de o conceptie diferita de ce cea crestina in ceea ce priveste identitatea lui Mesia, nu am putut sa nu remarc, in paradoxala opozitie dintre tarry si wait daily un punct de contact, discret, cu invatatura si mesajul Noului Testament, o cerinta a asteptarii zilnice, plina de credinta in fata unei realitati care pare a te ademeni sa crezi ca exista o intarziere indefinitita (Matei 24.42).
|