Acuma, făcând abstracție de pretențiile lui Emilian că teologumena lui ar reprezenta "mărgăritarele" care nu trebuie aruncate înaintea porcilor, mie mi se pare că ea este destul de ușor de demontat.
Creația este descrisă în Cartea Facerii, și este descrisă în termeni din care rezultă destul de clar că s-a încheiat:
"Așa s-au făcut cerul și pământul și toată oștirea lor." Să notăm că cerul și pământul s-au făcut, verbul este la trecut, și anume s-au făcut cu toată oștirea lor.
"Și a sfârșit Dumnezeu în ziua a șasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o"
- Q.E.D.
Mergând în continuare pe firul dogmei creștine, să ne amintim că se discută despre o anumită corupere, pervertire a creației ca urmare a păcatului protopărinților. Așa fiind, apare ca ilogic să se adauge la această creație care este deja coruptă.
Mergând mai departe pe firul Scripturii, observăm că Dumnezeu intervine în creație, dar fără să creeze din nou, ex nihilo. Atunci când intervenția Sa este necesară, ea este în general transformatorie; alteori distructivă iar alteori El conservă, prezervă anumite elemente, salvgardându-le de la distrugere. Astfel:
Potopul - Dumnezeu ar putea foarte bine să-l salveze pe doar pe Noe și ulterior să recreeze animalele. Nu o face. Din contră, se preocupă să salvgardeze creația deja existentă, prin intermediul Arcei și a perechilor din fiecare specie.
Noul Testament: Iisus nu creează, el transformă. Nu umple vasele goale cu vin apărut din nimic. El transformă apa în vin. Nu face să apară din nimic mâncare, ci hrănește în mod miraculos mulțimile cu mâncarea deja existentă.
Singurul moment în care putem vorbi (dar și aici, discutabil) despr o nouă creație este momentul eschatologic: un cer nou și un pământ nou. Spun discutabil pentru că și acestea pot fi interpretate ca o transformare, o readucere la starea inițială a creației, și nu neapărat ca un nou act de geneză.
În concluzie, nimic din creștinism - Scriptură, Tradiție, Patristică, Teologie - nu ne îndreptățește să presupunem că Dumnezeu ar "adăuga" la creație (cu excepția sufletelor omenești). Că ar face-o prin intermediul sfinților, cu atât mai puțin.
|