Fratele meu drag și iubit, Ioan Cezar. Te îmbrățișez în Hristos.
Ai un suflet sensibil ca al meu, dar să știi, îți spun din experiență și din ce am fost învățat de duhovnic și alți părinți îmbunătățiți, cu cât ai sufletul mai sensibil, cu atât poți te poți înălța mai sus, dar poți cădea mai ușor, mai abrupt și mai dureros.
Vreau să-ți scriu puțin, nu vreau să-ți schimb părerile, nu vreau să-ți pierzi sau schimbi din unitatea în diversitate, pe care au avut-o și Sfinții Apostoli la pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii văzute, unde fiecare a rămas cu personalitatea și caracterul lui unic, dar împreună alergând spre mântuirea celor din jurul lor. Să ne ajute Dumnezeu să-i avem de exemplu de urmat.
Gabriel Garcia Marquez, "hiperlucid", proclamat de tine, laic prin excelență, zic eu, am căutat să-l evit. Nu mi-au plăcut scrierile lui. A scris ceea ce au numesc mizerii: "Amintirile curvelor mele triste" și "Dragostea și alți demoni". Cum bine ai spus, premiile nobel se dau din interese, prin compromisuri, cu repercursiuni, promisiuni din partea ambelor părți, dăruitor și primitor și alte întunericuri.
Pentru mine, premiul nobel și întreagă viața mea, Hristos merită și Lui i-o dăruiesc, că de la El o am.
Iar despre Graham Greene, nu vreau să te dezamăgesc, dar destul pierd vremea cu nimicuri, nu o voi pierde mai mult cu beletristică, în nădejdea înțelepțirii în cele lumești, în ale "artelor școlii vieții", nu vreau să mă rătăcesc în visarea celorlalți, altora, nu pot să biruiesc în locul lor, mai ales dacă au plecat deja în veșnicie, și au plecat fiind în erezie sau ateism, și au scris rânduri, în erezie fiind, deși dintro sensibilitate aparte, sunt mulți ca ei, e natura sufletului omenesc, acolo unde întuneric dă foarte mult târcoale, ca să doboare, cm văzut mai sus, că se poate, să nu lase pe om să se înalte. Nu vreau și nu pot să lupt luptele oamenilor care refuză să se schimbe în mai binele obștesc al mântuirii lor, în Hristos Iisus, fiindcă nu pot să lupt cu demonii lor, când demonii mei nu sunt biruiți, din preapuțina mea credință și lipsa faptelor mele cele mântuitoare. Nici cultură generală în materie de literatură, nu vreau să adun. Nu-mi ajută la mântuire. Oamenii care primeau pe Apostoli, zice Scriptura că Apostolii ieșind din cetățile lor, scuturau praful de pe picioarele lor, să fie drept mărturie în ziua judecății.
Da, să zicem prin absurd că mi-aș copilul la un instructor să învețe șah, dacă instructorul are reputație în ceea ce face, atunci, chiar dacă spuni că-ți pasă mai puțin de calitatea jocului tău, mi-aș da copilul să-l înveți șah, fiindcă rezultatele tale, spun totul despre cât de mult îți pasă.
Dar nu îmi dau copilul la șah, nici unui instructor, fiindcă șahul se învață și se dezvoltă în particular, de unul singur, în special prin practică, copilul nu are nevoie de un instructor, e un joc creativ, iar memorarea tehnicilor, îi va deruta îmbunătățirea; eu am învățat singur șah.
E la fel ca și cu rugăciunea inimii: are un stat, un anumit set de cuvinte: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul". Dar ele nu sunt obligatorii, și se pot înlocui cu oricare alte cuvinte, chiar și cu simplul: "Doamne miluiește". Important este să fie spusă non-stop. Continuu. "Rugați-vă neîncetat", spune Duhul Sfânt prin Pavel.
Nu e vorba de livrarea și atracția unui oarecare lucru. E vorba de mântuire. E scopul pentru care omul, adică creștinul, trăiește. Mântuirea lui și a celorlalți din jurul lui. Cu toții când ne-am botezat, de mici, am început să fim lucrători și grădinari ai Domnului. Pentru sufletul nostru și al celorlalți. Vrei nu vrei, te așteaptă mocirlă, 100% sigur. Te așteaptă șerpi ascunși în iarba cea înaltă care trebuie tăiată. Dar să nu ne temem: "Iată, v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii, și peste toată puterea vrăjmașului". (Luca 10, 19) Te așteaptă ghimpi care te vor înțepa atunci când îi vei tăia, și vor lăsa chiar și cicatrici. Te vor aștepta poate lei și tigri care vor sări la atac și vor mușca, îți vor rupe chiar și mâna, te vor lăsa fără ea, dar n-au decât, "căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă." (Matei 5, 30) Și mai ales: "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de Acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Matei 10, 28)
E vorba de dragoste jertfelnică. Îmi pasă mai mult de mântuirea tuturor celorlalți, decât de mântuirea me, fiindcă ăsta-i cel mai valoros și prețios lucru care există în creația văzută și nevăzută: mântuirea. Iar eu renunț la el, pentru aproapele meu. În aproapele meu, văd pe Hristos, și vreau să fac totul pentru ai fi bine aproapelui meu, căci în el e Hristos, cum să nu fac binele Domnului Dumnezeului Universului ? Renunț la mântuire, pentru a o da altuia. Fiindcă altceva nu mai am de dat. E ușor să mergi în Iran sau Afganistan sau Somalia sau alte țări musulmane să mărturisești pe Hristos și să fi ucis, să devi Sfânt Mucenic. Dar e un soi de lașitate. Că ști că vei muri. Și vrei să-ți scurtezi viața și lupta și chinul, pentru laurii și răsplătirea de Sfânt Mucenic, care se obține ușor. E un paravan și un compromis. Nu așa. Ci stai. Stai acolo unde te-a pus Dumnezeu să te naști, luptă de acolo, jertfește-te de acolo, răstignește-te de acolo pentru oameni, urmând lui Hristos și Sfinților. E mai mare jertfa și lupta decât să mori repede în mijlocul criminalilor extremiști fanatici conduși de demoni, care urăsc creștinismul din tot adâncul ființei lor și știi că te vor ucide. Ci stai și întărește pe cei din blocul tău, din zona și orașul tău, fi cât mai creștin poți, fă fapte bune, zâmbește-le, dăruiește mereu, cât de mult poți, roagă-te, mergi la Sfintele Slujbe, fă nevoință, metanii, ține post, mai ales tânăr fiind, poți ține post negru, multe zile, prin acestea ne vom sfinți, curăți și îndumnezeii. Dumnezeu nu se cunoaște prin rațiune, ci prin mintea cea mai presus de minte, care o are fiecare, prin ochii sufletului, prin nous-ul sufletesc, desprinzându-ne de toate cele rele și cele bune deopotrivă, acea este adevărata stare lucidă de vedere a lui Dumnezeu. Am citit și eu despre ea. Și mi-o doresc nespus de mult.
Așa să fim cu toții, fie creștini, sau episcopi, preoți, diaconi. Acestea se ating, urmând poruncilor și dragostea lui Hristos, Dumnezeu în Sfânta Treime.
Nu citind din G. G. Marquez sau nu citind "Puterea și gloria" lui Graham Greene. Aceștia doi, și miliarde ca ei, nu au ajuns și nu vor ajunge la îndumnezeire niciodată.
Ori ăsta-i scopul. Eu, pentru asta trăiesc, pentru Hristos, pentru a-L înțelege, a-L dori, aL căuta, a-L găsi, a-L urma, a trăi în El, a mă curăți, lumina și îndumnezeii prin El. Numai când ajuns la luminarea în Hristos, la acea "pace care covârșește orice minte", spune Scriptura, la vederea luminii necreate, în harul necreat, atunci poți să mântuiești și pe alții în jurul tău. Și atunci și doar atunci, poți ajunge la îndumnezeire.
E mult de scris, prea mult, căci doar prin cuvintele acestea materiale, poți exprima ineprimabilul, dar e atât de frumos...
Am spus că nu scriu mult... iartă-mă.
Doamne, ajută.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Last edited by Igor_Paslusnik; 01.08.2015 at 17:30:34.
|