View Single Post
Vechi 31.07.2015, 22:49:37
alex190
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
Alex, dl Ion Creanga a fost preot. Fiu de tarani, a fost dat din marea dorinta a mamei lui la Seminarul Teologic din Falticeni. Pentru a fi acceptat la seminar si-a si luat numele de fata al mamei -Kreanga- pentru ca nu erau acceptati la aceasta scoala decat cei din neam de preoti, iar mama lui avea un frate preot. Dupa terminarea scolii s-a casatorit din interes cu copila unui preot si astfel a ajuns diacon. I se spunea Popa Smantana. Nu suporta membrii clerului considerandu-i profitori. A fost penalizat de superiori deoarece frecventa teatrul, si-a taiat parul, si-a ras barba si avea obiceiul sa traga cu pusca dupa pasari in curtea bisericii. A fost parasit de sotie, copilul ramanandu-i in grija. In timp a renuntat la preotie si a ramas doar invatator; am inteles ca a fost un excelent pedagog. Dupa moartea parintilor sai, i-a luat in grija si pe fratii mai mici.
Prietenia dintre el si Eminescu a fost extrem de stransa, avand unul fata de celalalt o admiratie deosebita.

Despre Eminescu stiu ca a avut 4 matusi calugarite iar in copilarie statea saptamani intregi cu ele la manastire. 3 dintre mătusile lui - surorile mamei lui-, monahiile Olimpiada, Fevronia Č™i Sofia au fost trecute în Patericul Românesc
Scuze, l-am confundat cu un alt scriitor.Ca am avut destul de multi scriitori si poeti cu parinti preoti.

Fac o completare.In postarile de mai sus, incerc doar sa inteleg contradictiile lumii noastre.Nu e treaba mea, ce viata a dus fiecare si nu asta era ideea.Am ajuns la concluzia, ca lucrurile stau asa de rau pentru noi, crestinii, pentru ca exista o credinta de suprafata, mai mult teoretica, si mai putin faptica.La teorie, majoritatea suntem toba de carte(vorbesc in general, rog sa nu se simta nimeni lezat),de cunostinte etc, insa la practica e mai greu...Adica, din punctul meu de vedere, mai potrivit ar fi de dat ca model enoriasilor- un tata umil de familie- care a vorbit mai putin toata viata, fara prea multa scoala- dar care a muncit din greu si care a crescut 16 copii si care a respectat cat a putut de mult canoanele bisericesti etc..Adica daca modelele noastre erau altele, `poate si lumea noastra arata astazi altfel.Repet, din punct de vedere crestineste, atat.In rest nu contest/comentez calitatile poetice, umane etc ale nimanui.

Last edited by alex190; 31.07.2015 at 22:53:03.
Reply With Quote