View Single Post
Vechi 31.07.2015, 20:51:26
oitza ratacita's Avatar
oitza ratacita oitza ratacita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Locație: RO
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alex190 Vezi mesajul
.Totusi, stiu ca nu a trait ca si crestin practicant, ca sa fie luat ca punct de reper de tinerii crestini.Ca si domnul Ion Creanga, care era fiu de preot, din cate stiu.i.
Alex, dl Ion Creanga a fost preot. Fiu de tarani, a fost dat din marea dorinta a mamei lui la Seminarul Teologic din Falticeni. Pentru a fi acceptat la seminar si-a si luat numele de fata al mamei -Kreanga- pentru ca nu erau acceptati la aceasta scoala decat cei din neam de preoti, iar mama lui avea un frate preot. Dupa terminarea scolii s-a casatorit din interes cu copila unui preot si astfel a ajuns diacon. I se spunea Popa Smantana. Nu suporta membrii clerului considerandu-i profitori. A fost penalizat de superiori deoarece frecventa teatrul, si-a taiat parul, si-a ras barba si avea obiceiul sa traga cu pusca dupa pasari in curtea bisericii. A fost parasit de sotie, copilul ramanandu-i in grija. In timp a renuntat la preotie si a ramas doar invatator; am inteles ca a fost un excelent pedagog. Dupa moartea parintilor sai, i-a luat in grija si pe fratii mai mici.
Prietenia dintre el si Eminescu a fost extrem de stransa, avand unul fata de celalalt o admiratie deosebita.

Despre Eminescu stiu ca a avut 4 matusi calugarite iar in copilarie statea saptamani intregi cu ele la manastire. 3 dintre mătusile lui - surorile mamei lui-, monahiile Olimpiada, Fevronia și Sofia au fost trecute în Patericul Românesc
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae)
Reply With Quote