Citat:
În prealabil postat de alex190
.Totusi, stiu ca nu a trait ca si crestin practicant, ca sa fie luat ca punct de reper de tinerii crestini.Ca si domnul Ion Creanga, care era fiu de preot, din cate stiu.i.
|
Alex, dl Ion Creanga a fost preot. Fiu de tarani, a fost dat din marea dorinta a mamei lui la Seminarul Teologic din Falticeni. Pentru a fi acceptat la seminar si-a si luat numele de fata al mamei -Kreanga- pentru ca nu erau acceptati la aceasta scoala decat cei din neam de preoti, iar mama lui avea un frate preot. Dupa terminarea scolii s-a casatorit din interes cu copila unui preot si astfel a ajuns diacon. I se spunea Popa Smantana. Nu suporta membrii clerului considerandu-i profitori. A fost penalizat de superiori deoarece frecventa teatrul, si-a taiat parul, si-a ras barba si avea obiceiul sa traga cu pusca dupa pasari in curtea bisericii. A fost parasit de sotie, copilul ramanandu-i in grija. In timp a renuntat la preotie si a ramas doar invatator; am inteles ca a fost un excelent pedagog. Dupa moartea parintilor sai, i-a luat in grija si pe fratii mai mici.
Prietenia dintre el si Eminescu a fost extrem de stransa, avand unul fata de celalalt o admiratie deosebita.
Despre Eminescu stiu ca a avut 4 matusi calugarite iar in copilarie statea saptamani intregi cu ele la manastire. 3 dintre mătusile lui - surorile mamei lui-, monahiile Olimpiada, Fevronia și Sofia au fost trecute în Patericul Românesc