View Single Post
  #1068  
Vechi 29.07.2015, 22:32:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Există oameni cu o structură psihică rafinată. Acestora le place muzica. Ei sunt experți și cunoscători ai ei [...] Dar ei nu vor putea rezista mult timp singuri undeva în pădure sau într-o colibă. Ei au nevoie de factori exteriori. Omul trebuie să găsească comoara din lăuntrul său, el trebuie să găsească forțe interioare, propria lui bogăție. Lumina din sufletul lui trebuie să se reverse și în exterior.
Licărirea neîncetată a ecranului televizorului este oare în stare să stingă lumina interioară a vieții intelectuale și duhovnicești? Ea cultivă încă din copilărie goana după gâdilatul superficial al nervilor vizuali și auditivi.
Televizorul propagă jocurile sportive, îndeosebi hocheiul și fotbalul, asemenea împăraților romani care organizau lupte de gladiatori în arenele imperiului. Noi, bineînțeles, am urcat doar câteva trepte deasupra acestor spectacole sângeroase ale Romei antice. Dar ne punem întrebarea: oare cu mult? Ce să mai vorbim despre omorurile din filme ?
Sportul ne înfricoșează prin lipsa lui de duhovnicie. De exemplu, o echipă de hochei este înfrântă, iar bătrânul suporter face un atac de cord și moare de necaz chiar în fața televizorului, „căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6, 21). Sau un alt exemplu: a pierdut echipa de fotbal, iar un suporter își pune capăt zilelor.
Pentru ca o carte să fie citită, e nevoie de un efort minim, iar uneori, chiar și de unul mai mare. Ea ne îndeamnă la meditație (cu toate că nu putem spune acest lucru despre orice carte). Putem să pătrundem sensul cuvintelor ei sau să revenim iar și iar la ideea care ne-a impresionat mult. Alegem o carte conform gusturilor și concepțiilor pe care ni le formăm cu ajutorul ei. Pe când televizorul nu ne cere astfel de eforturi. Părinții încercau să-l învețe pe copilul lor să citească. El se opunea cu îndârjire, la toate insistențele părinților el avea același răspuns: „Asta am văzut la televizor. La ce bun să mai învăț să citesc?”. Într-adevăr, observăm din ce în ce mai mult că elevii nu mai citesc. Operele clasice sunt judecate de cele mai multe ori după ecranizări – imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă romanul Război și pace ar fi analizat după film!...
(Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, pp. 182-183)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote