Ființa umană a fost creată spre comuniune, sprepărtășie reciprocă și de aceea ea nu se realizează deplin decât în relație cu o altă persoană. Dacă necazurile sau încercările sunt trăite adesea în izolare, în solitudine, bucuriile, pentru a-și descoperi cât mai mult din valențele lor, trebuie trăite în comuniune. Dacă omul preferă să se izoleze în durerile sale și să le trăiască personal, în reușitele și împlinirile sale simte nevoia să le împărtășească și altora, pentru a le înfrumuseța universul existenței lor și a le îmbogăți viața.
Necazul se trăiește adesea în izolare, bucuria prin participare, suferința personală în singurătate și interioritate, fericirea în comuniune și prin comunicare.
Însă nu orice prietenie este o binecuvântare, ci doar prietenia curată și sinceră, prietenia bazată pe unitate de gândire și simțire, pe compatibilitatea de trăire, nu pe calcule mercantile. Astfel de prieteni duhovnicești „covârșesc pe părinți și pe fii”.
Dacă prieteniile lumești se uită încetul cu încetul, odată cu trecerea timpului, cu mărirea distanței, cu schimbarea concepțiilor, prieteniile cele duhovnicești, construite pe temelia virtuților creștine, nu mor niciodată, ci se intensifică și sporesc.
La baza tuturor acestor relații trebuie să se afle dragostea de Dumnezeu: „Dragostea de aproapele, întemeiată pe dragostea de Hristos, este trainică, nestricată, nebiruită, nesfarâmată. N-o pot sfărâmă nici calomniile, nici primejdiile, nici moartea, nici altceva asemănător. Orice ar pătimi un om care iubește pe aproapele său nu va înceta niciodată a-l iubi, pentru că se uită la pricina dragostei sale, la Hristos. Dar cel ce iubește pentru că e iubit și el, la rândul său, o termină repede cu dragostea dacă prietenul său îl supără cu ceva; dimpotrivă, cel legat de semenul său cu lanțul dragostei de Hristos niciodată nu va pune capăt prieteniei” (Sfântul Ioan Gură de Aur).
Preot Ioan. C. Teșu
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|