View Single Post
Vechi 28.07.2015, 03:59:48
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
3. Da fratilor, m-ati omorat cu bucuria asta a postului si a mortii. Stiu, am citit teoria cum ca in ortodoxie moartea este bucurie si viata. Da, se duc la cer si este frumos.
Dar practic eu vad oameni care plang la inmormantarea omului drag si se imbraca in haine cernite si nu petrec si nici nu rad.
Daca voi va bucurati cand pierdeti pe cel drag si petreceti, este altceva. Eu nu pot.
Dumneavoastra ati spus ca in timpul postului si in timpul anumitor praznice (a unor sfinti, sau a Adormirii Maicii Domnului) se presupune ca noi, crestinii trebuie sa simtim tristete. Cu aceasta afirmatie nu sunt oamenii de acord. In niciun caz nu am spus ca saltam de bucurie la inmormantari. Insa praznicul, sarbatoarea este, prin definitie, prilej de bucurie.

Nu sunteti singura care percepe ortodoxia ca pe o credinta trista; mi s-a intamplat o data, la biserica ortodoxa din Paris, sa fiu certata de o batrana care statea ingenuncheata si spunea "Doamne miluieste". Eu stateam in picioare, langa ea, si ea s-a uitat dezaprobator la mine si i-a spus altei doamne "uite, eu stau in genunchi, pe cand tanara asta...". Alta data, la catedrala din Arad, am ingenucheat si am vazut niste pernite puse sub icoana Maicii Domnului. M-am gandit ca sunt puse la dispozitie de catre biserica si am luat una. Dupa nici un minut, a venit spre mine o femeie de vreo 50 de ani, furioasa, a luat pernita si mi-a zis cu foarte mare asprime "Sa-ti aduci perna de-acasa! Astea sunt ale mele si sunt pentru batrani!"

Dupa fazele astea am fost foarte trista (chiar ingretosata) si confuza cu privire la credinta noastra, la felul in care ne comportam unii cu altii etc.

Si foarte recent am aflat, dintr-un interviu pe care Sorin Dumitrescu i l-a luat lui Christos Yannaras, ca de fapt, exista un canon care interzice sa ingenunchezi Duminica in biserica tocmai din cauza ca Duminica este praznic, este sarbatoarea Invierii si atitutidea de tristete, cainta, regret exprimata ba in cuvinte, ba in postura corpului, este total neadecvata pentru un asemenea eveniment.

Sper ca interventia mea nu a suparat pe nimeni. Eu intru foarte des pe forum ca sa citesc insa scriu extrem de rar pentru ca mi-e teama sa nu spun prostii. Sunt destule prostiile pe care le-am scris in trecut. Nu cred ca mai e nevoie de altele noi. :)

P.S: interviul de care am vorbit se gaseste pe youtube.
Reply With Quote