Bogdan,
Unde-L găsim noi Hristos? Nu în noi și în semenii noștri? Care Hristos? Pe Hristos Cel cu Cruce, Cel una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt! Când are loc prima unire cu a omului cu Hristos și implicit cu Sfânta Treime? La botez! Și atunci ce ne unește pe noi? Nu Hristos descoperit în poruncile Sale, în Tainele Sale, Nevăzut de față în orice suferință în viață, în orice cruce a vieții și Întreg în Biserică? Care este tâlcul Sfintei Liturghii? Unirea toturor și a toate, a creației și a Creatorului într-un singur trup! Și cum ne unim noi cu Hristos? Prin Sfânta Euharistie! Sfânta Euharistie desăvârșește celelalte Sfinte Taine? Desigur!
Ce înseamnă Litughie, Euharistie? Practic, în modul mai adânc, când spun "chip și asemănare" înseamnă a trăi realmente după modul de viață al Sfintei Treimi. Cum e Sfânta Treime? Sunt trei Persoane și o singură Ființă. Tot ce are Tatăl are Fiul tot ce are Fiul are Duhul Sfânt, tot ce are Duhul Sfânt are Fiul și Tatăl. Adică, ce diferă? Persoanele. Noi nu putem înțelege cu mintea lucrurile astea. Practic este vorba de unitate și în același timp respectând specificul fiecăreia. Ce înseamnă "a face om după chipul și asemămnarea Noastră"? Înseamnă că Dumnezeu, în veșnicie, l-a gândit pe om ca un singur om. Adică, Dumnezeu a gândit omenirea ca pe unul singur. Cum zice Apostolul Pavel "în Hristos nu mai este bărbat, femeie, rob ,liber, ci toți și toate sunt una" (spunem noi), dar în greacă este "unul în Hristos". Asta e Adamu întreg. Asta e ceea ce zice Hristos "Eu rămân în voi și voi în Mine", "Mă rog Părinte ca ei să fie una". Cum "una"? După cum noi suntem "una". Deci, practic care este gândul lui Dumnezeu pentru om din veșnicie? Ca oamenii să ajungă cunoștința reală, lăuntrică că sunt o unitate. O unitate nu înseamnă panteism, amalgam, ghiveci, dar este o unitate care nu poate fi explicată prin minte, prin rațiune, o trăiești sau nu o trăiești. Dovadă când l-a făcu Dumnezeu prima dată pe Adam și apoi pe Eva și când a dus-o pe Eva la Adam, ce i-a spus Adam? Iată os din oasele mele și carne din carnea mea. Deci practic cum o vedea Adam pe Eva? O vedea ca pe sine. Deși era altă persoană, totuși, n-a spus ea este luată din mine, ci a spus ea este os din osele mele. Adam se vedea pe sine în Eva (ea este eu) înainte de căderea în păcat.
Deci, cu cine ne unim noi prin Sfânta Euharistie? Cu Hristos! Și atunci Hristos Împăratul (Împărăția lui Dumnezeu în Persoană) unde se află? În noi sau printre noi?
"Să facem om după chipul și asemnănarea Noastră", chipul îl avem, însă mai este nevoie să ne și asemănăm și aici e nevoie și de strădania noastră. Așadar, fără alegerea, voia și conclucrarea noastră cu Domnul darul nu vine de Sus în chip magic.
Last edited by ovidiu b.; 27.07.2015 at 17:58:20.
|