Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Ei, dacă tot m-am apucat să trântesc atâtea, apăi mă silesc s-o duc până la capăt, să știu o treabă...
Sophia, sper să fii pe aici și să citești, întrucât scriu în primul rând pentru tine.
*
... Una din tehnicile simple folosite de terapeuții AT este așazisa "tehnică a scaunelor" când, ca să spun pe scurt, persoana își exprimă poziția față de un eveniment, situație etc. succesiv din punctul de vedere al unei stări a eului (adult, copil liber, copil rebel, copil adaptat, părinte grijuliu/hrănitor, părinte normativ). Cu acest prilej se realizează atât o serie de conștientizări privind predominanța unei stări sau a alteia în raport cu celelalte stări ale eului, cât și anumite procese de contaminare sau chiar excluziune a unei stări din pricina dominanței alteia, precum și redistribuirea energiei psihice în mod adecvat/adaptat la situație etc. Multe conflicte interne se pot stinge ori măcar se developează folosind doar această tehnică.
|
Să mă silesc mai departe. Nu pentru a populariza psihologia (m-am lămurit că în mediul forumului e ca și cum ai vorbi pereților, ba încă unora cu pumni și țepușe!), ci întrucât cunoștințele de psihologie ar putea avea un rol oarecare, măcar cât un tras de mânecă, știu și eu... Poate se oprește omul și se uită un pic câș la el însuși. Ceea ce sub nici o formă nu e "soluția", dar poate fi un mic început de resemnificare etc.
M-aș opri o clipă asupra stării eului numită "copil rebel". Precum îi spune și numele, suntem în această stare sufletească de câte ori ne purtăm ca un copil capricios, plin de hachițe, care face invers decât i se spune sau decât știe că s-ar aștepta de la el.
El nu face aceasta doar ca să îi supere pe ceilalți (deși o anumită conduită a răzbunării poate fi adeseori cu adevărat prezentă), ci mai ales ca să se afirme ca identitate distinctă, ca posesorul unui eu aparte. E un gest care vrea parcă să spună: "hei, voi ăștia mari, să știți că exist și eu!" Mai e și o cerere mascată de a primi timp și atenție etc. Tot felul de lucruri perverse, din păcate... (nu nevoia e perversă, ci modalitatea prin care obține gratificația)
Cum s-a format acest tip de stare a eului în personalitatea noastră? (atenție că suntem fiecare dintre noi, uneori, în această stare) Și de ce rămâne activă?
Geneza acestui tip de funcționare sufletească a fost bogat explicată. În două cuvinte e vorba despre evenimente traumatice cărora copilul nu a știut să le dea o rezolvare pe altă cale, iar rezolvarea s-a fixat ca achiziție adaptativă apoi s-a generalizat, din păcate... Uneori generalizarea e atât de mare încât vorbim de adevărate profile psihologice de "răzvrătit".
De ce rămâne activă? Pentru că persoana nu a găsit între timp ceva mai bun, care să facă inutil "ajutorul" dat de copilul rebel. Pare curios, dar unii oameni nu învață în întreaga viață vreo alternativă la rebeliune... refuză să se dezvolte, rămân automulțumiți cu "găselnița" lor infantilă și îi învață și pe alții să facă la fel.
După unii autori, copilul rebel apare ca un frate al celorlalți doi (liber și adaptat) când mediul educativ e nehrănitor, nepermisiv, deosebit de ostil și restrictiv. Epuizat în ingeniozitatea și adaptabilitatea sa, strivit de interdicții și reguli, copilul scornește un fel de înger păzitor care pare rupt din vorbulița "fă-te frate cu dracu până treci puntea".
Mi-a trebuit mult timp și multă suferință ca să înțeleg că puntea nu o treci așa niciodată dar rămâi frate cu dracu, poate pentru totdeauna...
Unii autori, în primul rând Berne, părintele AT, vorbesc și despre "demonii" din funcționarea copilului rebel. Berne era un evreu raționalist, un scientist cu mare finețe psihologică și un ateu indiscutabil. Când el se referă la demoni nu are în vedere accepțiunea pe care noi o dăm acestui cuvânt în cultura noastră creștină. Totuși, prin nu știu ce ironie, eu cred că a nimerit-o foarte bine! Eu pot demonstra, dacă m-aș așterne câteva săptămâni la studiu și scris (exclus, m-am lecuit de prostia asta) că, într-adevăr, starea eului copil rebel este "poarta" și tărâmul unde activează de obicei dracii în mintea noastră. Dar ei nu lucrează doar acolo... Iar asta e o altă poveste....