Subiect: Îmi pasă...
View Single Post
Vechi 24.07.2015, 01:57:07
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Mă interesează mai mult experiența și înțelegerea pozitivă a tot ceea ce înseamnă "îmi pasă" de pe poziția celui ce dăruiește...
Câteva asocieri de suprafață care ar putea fi corelative cu atitudinea de compasiune/bunăvoință pe care le văd cuprinse în poziția "îmi pasă":
- a te opri; a face un popas, chiar dacă drumul tău îți pare singurul care contează pentru tine în acel moment;
- a te reorienta, fie și pentru o clipă;
- a renunța la etichetare și încadrări "mintoase", pentru a afla concret despre ce-i vorba cu semenul tău (aici îmi amintesc de o scenă cu o tânără care țipa, minute în șir, și nimeni nu s-a oprit din preocupările personale pentru a întreba, măcar, despre ce-i vorba...; toată lumea "știa" deja despre ce-i vorba, cazul fusese clasat înainte să fie cercetat);
- a jertfi un scop, o șansă, o oportunitate, un ceva prețios pentru tine atunci când întâlnești pe aproapele; a petrece împreună cu el un fapt al vieții tale (și a lui) în ciuda "importanței" treburilor (și persoanei) tale;
- a te decentra de pe poziția ta de soare și beneficiar al vieții tale;
- a împărtăși;
- a rămâne în ...celălalt, pentru a forma o tovărășie;
- a te deschide la schimb, cu simțământul că nu știi dacă dai sau dacă primești; taina relației...;
- a face contact în condițiile unei receptivități noncritice (în orice caz, binevoitoare) cu alter;
- a făptui procesul de deschidere și schimb, asumîndu-ți riscuri;
- a da mai departe ceea ce ai primit și crezi că merită dăruit (în baza experienței valoroase cu acel dar);
- a pune în comun.

"Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzîndu-l, a trecut pe alături.
De asemenea și un levit, ajungînd în acel loc și, văzînd, a trecut pe alături.
Iar un samarinean, mergînd pe cale, a venit la el și, văzîndu-l..." ( Lc 10, 31-37)

Unul vede și trece mai departe. Altul vine, mai întâi (adică se angajează într-o relație de apropiere) și abia apoi vede...
Reply With Quote