Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
El, Gillet spune acolo (în semnătură) că noi nu putem să facem multe, dar acele puține care le putem face, să le facem spectaculoase, x,y,z, ce mai spune el apoi, că sare scânteia, etc. Adică Gillet, ne încurajează să credem că noi putem să facem ceva de unii singuri, cu de la noi putere, fără Hristos. Ori Hristos ne spune, că nu putem nimic fără El. Deci cine greșește? Lev sau Hristos? Personal, consider că e anti-Biblie ce spune Lev Gillet acolo, ca să nu spun că e antihristic... Voi ce considerați? E greșit ce spune Lev sau nu e?
Vă rog frumos să mă ajutați, să-mi spuneți unde și cu ce greșesc în interpretarea cuvintelor lu' Lev Gillet. Fără prefăcătorie, ironie, etc. Ci cu sinceritate. Vorbiți din inimă.
Mulțumesc. Iertați-mă.
|
Copilul meu, ți-am spus deja:
adevărata convertire este convertirea la Iubire.
Acceptă cu bucurie și cu smerenie toate acestea.
Nimic din acestea nu contează dacă tu ai Iubirea.
Strecoară-te cu bucurie, fără zgomot, pe ultimul loc.
Ție ți s-a dat să iubești.
Ție îți rămâne Iubirea.
Aceasta va fi bucuria ta.
Fie ca această bucurie să rămână în tine!
Tu crezi că nu poți face aproape nimic;
acest aproape nimic, încearcă să-l faci
de o manieră extraordinară.
Nu-ți spun de o manieră spectaculoasă.
Concentrează-te asupra obișnuitului,
asupra infimului.
Fă lucrurile obișnuite de o manieră extraordinară,
adică iubind, - iubind extraordinar.
Atunci scânteia va sări.
Atunci focul se va aprinde.
(Lev Gillet - Iubirea fără margini)
Păi, Igor, acum că văd și eu ce s-a scris pe topicul ăsta câtă vreme am fost la oi (ciobănesc prin satul meu, de-o vreme, și voi mai ciobăni, har Domnului!), zic și io câteva vorbe chit că Mihailc nu m-a solicitat să-mi dau cu părerea. Dacă-i forum, însă, îndrăznesc și eu.
Mai întâi, pot spune că semnătura lui Mihailc îmi pare minunată. O pastilă mică, un hap concentrat cât să trimită valid spre toată Ortodoxia. De unde, dealtfel, îmi pare că se și trage.
Doar un om care caută cu adevărat pe Dumnezeu poate cugeta, simți și scrie așa ceva. Ori, poate, unul care chiar Îl cunoaște pe Dumnezeu; unul aflat deja în Har.
*
Poemul întreg îmi pare o reformulare (ca text) a întregii Evanghelii. Nimic din afară, nimic substanțial lăsat deoparte. Mesajul Domnului se află, în acest text, la el acasă - ca să spun așa... Or, poate, Domnul se află în poem.
Poate că învelișul exterior (prozodia) te-a tulburat, nefiind unul cu care ești obișnuit? Găsești nemișcător stilul, modul de formulare - ți se par "nepoetice"? Dacă da, atunci poate îți amintești că modurile de manifestare ale iubirii, ale frumuseții, ale bunătății (într-un cuvânt Poezia, fără de care Adevărul nu coboară la noi, ori fără care noi nu urcăm la Adevăr; nivelul de trăire pe care îl numim spiritualitate fiind accesibil și formulabil doar prin poezie întrucât Adevărul și Poezia sunt cam același lucru, Dumnezeu fiind, indiscutabil, Poet!) sunt nesfârșite.
Iar oamenii care scriu din simplitatea inimii nu fac literatură, nu se umflă în formule, nu cad prizonieri formelor, nu trădează duhul pentru efecte exterioare, de agățare a publicului... Asta fac doar cabotinii, artiștii submediocri, jigodiile, curvele - să mă ierți de vorbele alese aici.
Cred că Lev a formulat simplu, admirabil de simplu, preaplinul inimii sale. Un mesaj, repet, cât toată Evanghelia.
*
Igor, amintește-ți te rog:
căutătorii isihiei, cei ce trag la liniștire, la pustie, suferinzii cu inima (răniți pentru Domnul, prin Har),
lepădații de toate (zădărniciile) cele lumești,
crucificații de zic cu zi (cei ce se nevoiesc),
cei care nu pot și nu mai vor să trăiască fără Domnul, sau nu vor să mai poată trăi fără Domnul,
toți aceștia voiesc să fie, discret (cum zice Lev în poem), ultimii. Să se lepede de toate, să nu le mai pese de nimic din ce e deșertăciune lumească - pentru a se dedica în întregime, pentru a se dărui pe de-aîntregul vieții adevărate: asceza. Lepădarea de patimi. Logodna cu Domnul. Nuntirea.
Or, pe acest tip de om îl împiedică lesne orice încărcătură lumească, orice balast. El voiește, urmînd acul busolei de foc pe care Domnul i l-a pus în inimă, să aibă doar atât: comoara iubirii. Mărgăritarul Cel mult râvnit! Toate celelalte i se vor aduga pe deasupra, prin Domnul. Cununile izbânzii, veșnicia iubirii... Or, pentru asta, îndeamnă Lev pe copilul duhovnicesc, toate faptele vieții se cer făcute cu toată dăruirea - așadar cu iubire. Nimic în răspăr, nimic superficial ci, ca și cum ar fi împreună-lucrător cu Domnul și fiind de-a binelea con-viv cu Domnul, fiece gest să fie unul al dăruirii totale, din tot sufletul! Așa încât viața toată să fie rugăciune curată.
Ce mesaj mai curat, creștin adică, voiești? Ce text mai ortodox și unde voiești să găsești?
E un text cu totul ortodox, e frumos, e plin de mustul iubirii, e cu adevărat un poem pe cinste! Simplu, din visteriile inimii către inimile noastre.
Și zice să te smerești, Igore, să te ocupi adică, micșorat foarte, cu lucrurile mici. Cu detaliile insignifiante, cu cele ce apr de nimic în ochii lumii. Mai e și nițică acrivie aici și așa mai departe.
Măi, Igor, hai măi că Lev are în el atâta isihie cât toți bărboșii athoniți laolaltă, zău! ... Sau cât oricare dintre ei. Întrucât nu el sau bărbosul athonit scriu și fac, ci Domnul Însuși, Se exprimă (și) prin ei. Sunt din același aluat, măi, tu nu vezi? (cu ochii inimii, se-înțelege)