View Single Post
Vechi 04.07.2015, 17:52:05
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Coptii sunt fascinanti. Am avut sansa, la inceputul acestui an, sa-i cunosc fata in fata.Datorita unui prieten copt am avut sansa sa vizitez Biblioteca din Alexandria si laboratoarele de acolo. Este ceva incredibil. Vechile manuscrise crestine sunt restaurate atat de copti cat si de tinere cercetatoare musulmane, care lucreaza la ele imbracate traditional.Trebuie sa vezi cum fac, bucatica cu bucatica, cat de complex este procesul, ca sa intelegi. Cand au avut in Egipt probleme cu Fratiile Musulmane, si era pericolul ca Biblioteca sa fie distrusa de fundamentalisti, au iesit toti angajati impreuna, copti, evrei si musulmani si au facut un lant uman in jurul ei, tinandu-se de maini. Inspirati de ei tinerii din Alexandria li s-au alaturat si au salvat Biblioteca si manuscrisele ei. Un dialog cu un copt este ceva deosebit, au ceva de copil in credinta lor.Aveam o idee despre ei dar abia dupa ce i-am cunoscut am inteles anumite lucruri. Pentru mine experienta cunoasterii lor a fost ceva ce m-am impresionat profund, mult peste ce mi-am imaginat, la inceput eram sceptic. Cumva parca te intorci in timp, vizitandu-le tara, lacasurile de cult si ascultandu-i.

PS: dupa ce am vazut Alexandria, cu spiritul ei multicultural, l-am inteles mai bine si pe Origen si fermentul cultural in care a trait, la sfarsit de Antichitate :) Cumva ceva din aceea lume inca mai exista cumva, poate intr-o alta forma, poate in alt context, dar ceva din spiritul ei a ramas. Cand am citit introducerea parintelui Ioan Ica Jr la cartea ,,Origen" a lui Henri Crouzel,mi s-a parut ca idealizeaza putin contextul lui Origen si ca forteaza o paralela cu timpul nostru. Trebuie sa admit, dupa ce am vazut acele locuri si am cunoscut spiritul lor, ca dansul a avut perfecta dreptate, a facut o analiza impecabila si o paralela mai mult decat actuala.
Frățior risipitor, ai dreptate, copții, sut niște oameni cu totul deosebiți, oameni sensibili, care au suferit mult, începnd de la invaziile nebunilor musulmani. Și eu i-am întâlnit în Anglia, poate ai citit aici în topic, am spus deja.

Și da, sunt foarte uniți, fiindcă sunt același popor, egipteni, chiar dacă sunt musulmani, monofiziți sau evrei.
Iar musulmanii fanatici, fiind și ei egipteni, cu toții conștienți că Egiptul a fost peste 700 de ani majoritar creștin, până au venit adepții posedatului Mohamed și i-au obligat cu sabia să devină musulmani.
Sunt cu toții conștienți de colosul istoric al Egiptului Creștin. Și i-au păsat în pace.
Desigur și musulmencele lucrează la pergamentele și papirusurile creștine, din același adânc respect pentru Egiptul creștin, care a fost odată. Țara e împărțită în două, copți și musulmani. Foarte mulți sunt creștini pe ascuns, așa mi-au zis copții din Londra.
Dacă s-ar face un Sfânt Sinod al întregii Ortodoxi și s-ar hotărâ să fie primiți, dacă leapădă erezia monofizită, ei cu drag vor să devină ortodocși, adică creștini, să lase erezia monofizită, așa mi-au spus oameni frumoși cu suflet mare, copții din Londra.

Iar cu ereticul Origen, tu fiind eretic calvin, iar ereticul Origen având erezia predestinației, se explică de ce îl elogiezi, una din ereziile de căpătâi a lui Calvin, e predestinația.
Iar părintele Ică Junior, e deschis la dialog, cu orice erezie și recunoaște meritul lui Origen. La fel ca și mine, și orice creștin cu gândire limpede. Doar prin dialog, se descoperă minciuna de Adevăr. La fel ca la Sfintele Sinoade Ecumenice. De aceea durau chiar și câteva luni de zile, un Sfânt Sinod.
Dar nu avem cum să evităm să spunem Adevărul, anume că Origen e și eretic, spunem că e eretic, că așa ne învață Biserica lui Hristos, pe lângă meritele lui, desigur.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 04.07.2015 at 17:56:48.
Reply With Quote