Ok, paslusnice, vad ca i simtul umorului. Nu, nu ma cred nu stiu ce. :))) Stii ce e amuzant? Ca de fapt, cand iti tragi pseudonime si citezi din personaje pe internet, unii sar in cap ca "te desprinzi de realitate". Fals. Stiu bine pe ce lume traiesc, doar ca imi place partial filosofia oarecum neo-pagana din spatele francicezi "Star Wars". Si da, unele personaje seamna cu cele din basmele noastre sau cu unele personaje din vietile sfintilor (cele mai mult hagiografii sunt povesti motivationale). :P Si unele replici, precum cele de la semnatura mea, sunt continatoare ale unei anume intelepciuni lumesti, si pot fi chiar memorabil formulate. Eu le gasesc si amuzante, nu numai cu caracteristicile mentionate, si sa fiu sincer, rautaciosul de mine le-am pus si ca sa provoc nitel pe cei din grupul "evlaviosilor" de pe forum, cei "crescuti" la scoala "ortodoxiei fanatice de internet", gen saccsiv, protologeticum, etc. Ai de le pute orice nu e citat din parintii Bisericii sau din Scripturi.
Eu sunt deschis, iau ce este bun de la oricine si orice.
Pai uite, de exemplu replica lui Darth Marr de la inceput: ce, nu e viata un camp de lupta? si nu e moartea consolarea? E ceva general uman, nu au inventat crestinii asta; credinte care sa valorizeze mai mult viata de apoi decat viata asta tranzitorie au existat dinaintea crestinismului. Si cum baietii din spatele francisei sunt neopagani, au pus astfel de chestii. E mult mai eficient si scurt ce spune un neo-saman, sau Mooji, sau formularea asta, "Life is our battlefield. Death is our solace", decat tomuri uriase de literatura patristica.
Revenind on-topic: tu ai idee, sau ar trebui sa stii, ce contributie uriasa au avut coptii la ascetica crestina.. Noi romanii, ne vindem credinta stramoaseasca, oricare este ea, pe niste "ajutoare"; ei au ramas, in ciuda unui holocaust intins pe mai mult de un mileniu, tot aceiasi crestini darji. sincer, ii respect pe crestinii copti si asirieni mai mult decat pe crestinii rusi nationalisti, care fac din Putin un soi de sfant militar in viata (ptiu!), sau pe crestinii occidentali caldicei, care scuipa pe Creator si pe Legea inscrisa in Fire cu Mana Lui si pe Legea scrisa tot de El pe Tablele Legii, justificand aiurelile contra firii (ptiu!).
Am cunoscut copti. Si sunt onorat ca i-am cunoscut.
P. S. Fara ascetismul copt si siriac, nu ar fi existat nici cel grecesc, slav, sau latin. Foarte probabil ca nu. Noi oamenii construim mult, poate cel mai mult, pe puterea exemplului.
P. P. S. A patra poza e comica: ce face mosul cu franghia?
Last edited by Vitiate; 03.07.2015 at 11:37:48.
|