View Single Post
Vechi 01.07.2015, 21:32:20
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Eu nu sunt psihiatru. Sunt medic, dar nu medic psihiatru. Despre Freud stiu si eu ce am citit la par Galeriu, Savatie Bastovoi si alti teologi. Nici unul nu avea o parere buna despre Freud.
Nu știu de ce, am crezut că ești medic psihiatru. Iartă-mă frate...:) Pur și simplu așa am înțeles, în trecut - trecem peste, ok?

*
O părere bună despre Freud nu prea are nimeni, cu atât mai puțin preoții noștri. Cui îi place, mai ales când se crede uns, chit că este!, să se recunoască drept condamnat la multiple adicții și masturbare pentru cam toată viața?
Varii motive de respingere și chiar ură, nu? Lucidul psihanalist, ca și monahul cel curat, ne sunt tututror mustrare!
Primul motiv de respingere dură: nu l-au citit serios, n-au studiat, nici cultură psihologică nu (mai) au. Sunt alte urgențe, mereu alte priorități, mai ales pe ordine ierarhică internă, administrație pură, deh.. De unde să aibă popa timp de lecturi suplimentare dacă nici pentru Pateric ori Filocalia nu-i mai ajunge vremea?...
Al doilea: nu au făcut o cură psihanalitică. Urmarea - sunt total inconștienți cu dedesubturile păpușarului intern, din nenorocire.
Și, foarte grav, impardonabil de-a dreptul: îl "cunosc" pe Freud din bârfe. Păcat, mare păcat!

*
Din tot ce am citit (tot felul de lături așazis duhovnicești, în fapt o mare rușine făcută publică în mod insistent și ostentativ de nerușinații ghetoului subculturii), singurul care a scris documentat și lucid despre Freud (și Jung) este psihiatrul (da!) și preotul francez Larchet. El descrie, analizează amănunțit, sintetizează admirabil și interpretează fără cusur, cred eu, opera psihanaliștilor de început (erau totuși pionierii!), Freud și Jung, arătînd cu precizie unde s-au înșelat și cum. Dar asta apropos de atingerea unor chestiuni duhovnicești și antropologice. Larchet nu combate, nu denigrează metoda curativă ci doar amendează viziunea filosofică hazardată, ba chiar periculosă, crede el, relativ la reprezentarea omului. Pe alocuri vede chiar pana antihristului prin opera celor doi psihanaliști...
Hîm... Știu și eu... S-ar putea ca Larchet să exagereze, fie și involuntar ori, poate, voit - profilactic/pedagogic.

E singura lucrare despre Freud pe care o cunosc, din Biserică, cu adevărat competentă, informată, demnă, generoasă etc.
Restul sunt lături, vai de noi... Am ingurgitat atâtea încât nici nu vreau să mai aud de părerea vreunui "creștin" despre psihanaliză. Și-au rupt aproape toți, din mândrie și ignoranță, dinții de lapte în diamantul freudian.
E și multă invidie, acolo... Ferească Dumnezeu de invidia popească! Asta L-a omorât chiar și pe Dumnezeu!

P.S. Știai că athoniții fac, în forul luptei lăuntrice, o reală cură psihanaliză? Pe bune!