View Single Post
  #48  
Vechi 27.06.2015, 23:10:08
Roxana Ana Roxana Ana is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 06.05.2012
Mesaje: 2
Implicit Despre reincarnare

Va sugerez sa cititi articolul de pe acesteasta pagina: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...mari-inselari/

Va redau mai jos cateva paragrafe:

"(...) Pentru creștinul ortodox de astăzi, care este ispitit de această idee sau care își pune întrebări în legătură cu presupusele „dovezi” ale ei, este poate de ajuns să cugetăm asupra a trei învățături creștine fundamentale care resping definitiv însăși posibilitatea reîncarnării.

1. Învierea trupului. Hristos a înviat din morți în același trup care murise cu moartea tuturor oamenilor și s-a făcut pârga tuturor oamenilor, ale căror trupuri vor fi și ele înviate în Ziua de Apoi și se vor uni iarăși cu sufletele lor pentru a trăi veșnic în Rai sau în iad, după dreapta judecată a lui Dum*nezeu făcută faptelor lor de pe pământ. Acest trup înviat, asemenea trupului lui Hristos, se va deosebi de trupurile noastre pământești, fiind mai subțire și mai asemănător firii îngerești, altminteri neputând locui în Împărăția Cerurilor, unde nu este moarte, nici stricăciune; dar va fi tot același trup, restaurat și pregătit pentru viața veșnică în chip minunat de Dumnezeu, precum a văzut Iezechiel în arătarea „oaselor uscate” (Iezechiel 37, 1-14). În ceruri, cei mântuiți se vor recunoaște unii pe alții. Astfel, trupul este o parte ce nu poate fi neglijată a per*soanei integrale care va trăi veșnic, iar ideea mai multor tru*puri aparținând aceleiași persoane neagă însăși firea împărăției Cerurilor, pregătită de Dumnezeu pentru cei care îl iubesc.

2. Răscumpărarea noastră de Iisus Hristos. Dumnezeu S-a întrupat și prin viața, patimile și moartea Sa de pe Cruce ne-a răscumpărat de sub stăpânirea păcatului și a morții. Prin Biserica Lui, noi suntem mântuiți și pregătiți pentru împără*ția Cerurilor, fără a trebui să plătim vreo „penalizare” pentru fărădelegile noastre din trecut. Însă conform ideii de reîncar*nare, dacă omul este „mântuit” cumva, aceasta nu se petrece decât după multe „vieți” în care a ispășit urmările păcatelor lui. Acesta este legalismul rece și uscat al religiilor păgâne, care a fost cu desăvârșire desființat de jertfa de pe Cruce a lui Hristos; tâlharul din dreapta Sa a primit mântuirea într-o cli*pă, prin credința în Fiul lui Dumnezeu, „karma rea” a fărăde*legilor sale fiind ștearsă de harul lui Dumnezeu.

3. Judecata. “Este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata” (Evrei 9, 27). Viața omenească este o perioadă de încercare unică, precisă, după care nu mai există „încă o șansă“, ci numai judecata lui Dumnezeu (care este atât dreaptă, cât și milostivă) făcută omului după starea în care se găsește sufletul lui la sfârșitul vieții.

În aceste trei învățături revelația creștină este foarte precisă și clară, în comparație cu religiile păgâne care nu cred nici în înviere, nici în mântuire și nici nu au o învățătură limpede cu privire la judecata și viața viitoare. Singurul răspuns pentru toate presupusele experiențe sau amintiri ale „vieților an*terioare” este tocmai învățătura lămurită a creștinismului despre viața omenească și relațiile lui Dumnezeu cu oamenii.

(Ieromonah Serafim Rose, “Sufletul dupa moarte”, Editura Sophia, 2007)"
Reply With Quote