Dragostea dintre copii se naște din dragostea dintre părinți. Această dragoste dintre soți trebuie împlinită prin fapte și rugăciune, ea trebuie păstrată ca un dar prețios nu numai pentru doi, ci și pentru întreaga familie. Ea se educă la părinți și prin nopțile de nesomn pe care amândoi le petrec lângă pătuțul copilului și prin modul vieții de familie.
Bineînțeles că cea mai mare parte din grijile cu un nou-născut cad pe umerii mamei, deoarece tata trebuie să meargă zilnic la serviciu, dar să nu uităm că această femeie este istovită de nopțile nedormite și are nevoie de ajutor, nu atât fizic, cât moral.
Putem aduce și exemple când soția stă toată ziua acasă cu copilul și îi cere soțului să spele scutecele, iar singură nu face altceva decât să se joace cu micuțul. Ar fi mult mai folositor pentru copil, dar și pentru tată, ca seara, când el se întoarce obosit de la serviciu, să se joace cu copilul. În unele familii, atunci când apar situații care țin de profesie, trebuie să se creeze pentru unul din soți condiții favorabile de lucru.
Nu vom aduce exemple concrete, ci vom aminti numai cuvintele Apostolului Pavel pe care le adresează mai degrabă celor căsătoriți: „Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos” (Galateni 6, 2).
Pr. Prof. Gleb Kaleda
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|