Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Dar da, afirm că tu ești ecumenist, vrei să crezi că toate confesiunile creștine, sunt bune și mântuitoare, sau mai grav, că doar franco-latinitatea e bună și mântuitoare, alias "ramono-catolicitatea". E deducție mea logică, nu e minciună. Sper să mă înșel, sper să nu fi ecumenist.
|
Problema ta, Emiliane, este că nu poți concepe faptul că o persoană religioasă poate să fie, în același timp, detașată de acest gen de preocupări.
Cu alte cuvinte, că există oameni pentru care această întreagă dispută ecumenism/antiecumenism nu are valoarea absolută pe care i-o acordă unii ca tine, sau ca și Cătălin2.
Atât tu, cât și Cătălin, nu puteți concepe confesiunea în care vă aflați (cea creștin ortodoxă) decât în termeni de alteritate și conflict cu alte confesiuni. Pentru voi, a fi ortodocși înseamnă în primul rând "a nu fi ca ceilalți", a fi superiori, a afirma în permanență acest lucru, a critica în permanență celelalte confesiuni.
Aproape toate postările tale pe acest forum sunt CONTRA ceva - contra catolicilor, contra musulmanilor, contra protestanților, contra patriotismului, contra cipului, contra științei, contra, contra, contra.....
Dar există și oameni care își trăiesc viața de credință fără a se centra pe obsesia "celuilalt".
Eu pot să fiu romano-catolic fără să mă gândesc zilnic numai la "ce înșelați sunt ortodocșii, sau musulmanii", și pot să-mi definesc propria credință în mod pozitiv, afirmativ, iar nu prin negație, așa cum o faci tu, când în mod obsesiv (și comic), de fiecare dată când te referi la ortodoxie, adaugi "singurul creștinism rămas pe pământ", sau "singurul creștinism fără erezie" etc.
Cu alte cuvinte, eu trăiesc în afara falsei dihotomii care-ți definește ție religia. Nu sunt nici ecumenist, nici antiecumenist. Sunt pur și simplu creștin catolic, și pot să fiu creștin fără să mă simt amenințat, așa cum te simți tu, de existența altor confesiuni și fără să fiu creștin, așa cum pari a fi tu, pentru a-mi compensa prin pretinsa superioritate absolută a "taberei" la care am aderat, diverse alte complexe, frustrări și neîmpliniri.