Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Ce scrii tu acolo mai sus, Mihai, e ecumenism. Erezia ecumenismului, anume că toate religiile creștine sunt bune și mântuitoare. Și chiar nu doar toate cele creștine, dar toate de pe pământ. Ori asta contrazice Biblia.
Și dacă spui că toate confesiunile creștine sunt bune și adevărate, nu ar mai exista erezii, dogmatică, Biserică. Fiecare ar crede ce vrea. Nu mai au rost Sfintele Sinoade Ecumenice, învățăturile Sfinților Părinți, Sfintele Canoane, ce mai... nu mai are rost Biblia și deci creștinismul.
Vezi ce periculoasă e erezia ecumenismului ? Nu degeaba o numesc părintele Dumitru Stăniloaie, pan-erezia ereziilor. Și Sfântul Iustin Popovici și alții.
Nu e vorba că doar apa dintrun puț e bună sau rea, față de alte puțuri. Nu așa înțelegi diferențele. Ci spunem: doar Ortodoxia are tehnica și capacitatea de a fora fântâni, și a scoate apă din puț.
Restul religiilor și restul confesiunilor, nu pot face decât o gropiță și să aștepte ploaia, cum spunea fratele Ioan mai sus.
Dar Ortodoxia, forează puțuri multe și dă apă oamenilor. Fiecare Biserică a lui Hristos, Ortodoxă, e un puț forat, care dă din belșug apa vie a lui Hristos, tuturpr celor care doresc să bea. Acea apă veritabilă la oricine, care doar Ortodoxia o poate scoate și o poate da oamenilor.
|
În punctul ăsta îmi amintesc cum își începe Sfântul Ioan Hrisostom una dintre Omiliile la Matei.
Zice Sfântul că noi ar fi trebuit să ne păstrăm curăția interioară și să citim direct, de la sursă, adică nu de pe tablele lui Moise ci direct de pe tablele de carne ale inimii noastre, Adevărul. Dar pentru că ne-am îndepărtat de Adevăr și, căzuți între duhuri străine ne-am împietrit cu totul, atunci, în marea Lui dragoste, Dumnezeu ne-a dăruit Scriptura, imensa scrisoare a Domnului către noi. Așa cum cel îndrăgostit scrie de departe o scrisoare de dragoste celui sau celei pe care îl sau o iubește. Și, continuă cu amărăciune Sfântul, nici de aceasta noi nu ne-am învrednicit...
Pe de altă parte, am înțeles în Biserică, omul a tins mereu, în toate epocile, să aibă oarece legătură cu Dumnezeu, să recupereze distanța și să reaprindă focul iubirii. Asta, apropos de istoria religiilor, putem constata în toate comunitățile omenești pe care le cunoaștem. E în om sădit nu numai chipul lui Dumnezeu ci, legat strâns de acesta, este în noi și dorul de Dumnezeu!
Ei bine, peste toate aceste încercări ale oamenilor dintotdeauna și dincolo de modul în care Dumnezeu Însuși a răspuns omului, de departe cea mai deplină legătură și reîntâlnire, recuperare și chiar deschidere de necuprins cu mintea a Cerului, o găsim doar în Revelația prin Iisus Hristos. Față de această Descoperire, încununată cu Jertfa Fiului lui Dumnezeu pe Cruce, așa cum o cunoaștem din Biserică, toate celelalte fapte de comunicare și comuniune dintre om și Dumnezeu rămân palide presimțiri, schițări ori nedesăvârșiri, pur și simplu.
Asta nu reușește să accepte amicul nostru, nu știu de ce...
Poate că nu a venit încă sorocul...:)
Doamne ajută!