Un tânăr neamț, din Germania, fost lutheran, s-a convertit la Ortodoxie și s-a călugărit, la Mănăstirea Radu-Vodă, din București:
Mărturia monahului Kyrill :
"Pentru tânărul Nimai Karthaus din Germania, (monahul Kyrill de astăzi), acest drum al regăsirii a fost lung.
L-a cunoscut pe Dumnezeu în urma unei călătorii. A făcut primul pas spre Dumnezeu când a cerut la vârsta de 10 ani să fie botezat în Biserica Luterană, religia mamei sale. A urmat apoi cursurile catehetice lutherane și a primit confirmarea (mirungere luterană) la 14 ani.
Însă luteranismul nu i-a potolit setea de Dumnezeu. Impresionat de seriozitatea cu care tatăl său își practica religia sa, mișcarea hindusă Hare Krishna, a călătorit alături de acesta în India.
Am participat la slujbe, am dansat înaintea idolilor, am rostit mantre, dar niciodată nu m-am simțit împlinit acolo. Totdeauna a rămas un gol înăuntrul meu. L-am întâlnit chiar și pe Dalai Lama. A fost o experiență unică, impresionantă și am rămas atras de budism. Însă Dalai Lama exportează budismul adaptat, nu este budismul autentic.
Ceea ce ajunge la noi este un budism de marketing, adaptat la nevoile noastre. Dacă se înțelege ce înseamnă budismul în fapt, eu nu cred că ar mai avea așa de mulți adepți în Occident, spune monahul Kyrill. (...)"
http://ziarullumina.ro/reportaj/am-g...s-la-ortodoxie