Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
O raportare corecta la ceea ce ne inconjoara (prin privit corect) este, din puncul meu de vedere, o abordare mai echilibrata psihologic.
Pastreaza un echilibru interior-exterior. Fara conflict intre exterior si interior.
Pe cand o orientare doar inspre âinimaâ ne poate arunca in extrema interioritatii.
Ne poate rupe/disocia/aliena de fenomenele din jurul nostru, ratacind astfel cararea.
|
Florin, n-aș vrea ca discuția noastră, care abia a început, să afecteze prea mult topicul. Poate găsim un alt loc unde să o continuăm, așadar eu mă voi opri după această postare pentru a lăsa topicul acesta atât de valoros să își urmeze drumul.
Câteva cuvinte însă țin să îți spun.
Mai întâi, mărturisesc că nu înțeleg ce anume vrei să spui prin "privit corect". Nu înțeleg semnificația formulării. Te referi la actul perceptiv? La observație? La disciplina ascetică a simțurilor?
Apoi faci o legătură care mă surprinde, prin intermediul unui așanumit "conflict între exterior și interior", cu orientarea înspre inimă. La care orientare spreinimă te referi? În ce constă aceasta? E vorba de atenție, de atitudinea smerită a credinciosului, de travaliul pocăinței... sau cum? Iartă-mă, nu înțeleg vorbele tale.
Dacă înțeleg, totuși, ceva, orientarea minții înspre inimă îți pare un fel de act de introversie marcată, dincolo de care pândește pericolul solipsismului, al nebuniei prin cufundarea în oceanul infrapsihismului etc.
Dar nu despre asta e vorba în pocăința creștinului! (la care m-am aventurat să fac o referire)
Viața creștină are în centrul ei despătimirea, curățirea inimii de patimi, în câteva etape care sunt descrise foarte amănunțit de autorii creștini și care sunt realizate concret în viața Bisericii. A ne cerceta inima, a sta la rugăciunea cu mintea în inimă (sau a face exercițiul ținerii atenției înspre inimă), a ne supraveghea mișcările pătimașe ale adâncului nostru (inima - tainițele minții, ale sufletului), a ne mărturisi gândurile în convorbirea cu duhovnicul ori cu un frate mai sporit în viața duhovnicească, a participa la sfintele slujbe, a face tot ce înseamnă viața creștinului în Biserică.... nu este suficient de clar, de bun, de frumos și de mântuitor pentru a lua aceste lucruri la propriu ca fapte centrale ale vieții noastre? Nu ne plinesc tocmai acestea viața? Nu trecem noi de la o viață ciuntită și cu adevărat autistă la o viață adevărată? Ce anume lipsește de aici? Ce nu are Biserica, pentru a trece noi mai departe la alte socoteli, temîndu-ne de conflict între exterior și interior sau de extrema interiorizării? Ce este nedeplin în ceea ce oferă Sfânta Biserică, ce nu ne îmbogățește? Ce îți pare impropriu și nedeplin în viața de credință a creștinului de aduci în discuție alte interpretări, alte sensuri, alte repere care ar putea să ... îl ferească de extreme pe creștin....?
Preocuparea stăruitoare pentru cunoașterea inimii noastre și pentru curățirea ei de patimi (așa încât "ochiul" să fie curat), prin nevoință și har, este însăși viața de credință a creștinului. E însăși viața noastră.
Nicidecum nu e o extremă a interiorității etc.
Dealtfel, harul însuși (care se primește în inima înfrântă și smerită) este o realitate interpersonală, nu individuală. Trăind în har ori tânjind după har, omul nu e un ieșit din realitate, nu e un însingurat în sensul autistului ci, dimpotrivă, se apropie tot mai mult de miezul realității și al conviețuirii.
Lumea, privită prin inima împătimită, arată într-un fel iar privită prin inima despătimită arată în cu totul alt fel.
Altfel spus, vara nu-i ca iarna...:)