Citat:
Īn prealabil postat de iuliu46
Pai nu cred in acelasi zeu dar asta nu inseamna ca-s atei. Ateii sunt aia care nu cred in nici unul. E o mare diferenta. Si crestinii si musulmanii sunt teisti.
Daca te uiti la clipul despre C.S. Lewis acolo se explica felul in care a ajuns de la teism la crestinism. Deci una este sa spui ca sunt sute de credinte si cauti o cale sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca exista un creator - asta ar fi teismul ), alta este sa spui ca sunt sute de credinte dar nu stii daca exista vreo cale prin care sa afli daca vreuna este adevarata (acceptand in acelasi timp ca este posibil sa existe un creator - asta ar fi agnosticismul ), si cu totul altceva e sa spui ca sunt sute de credinte si neavand o cale prin care sa cunosti daca vreuna este adevarata rezulta cumva de aici ca toate sunt false ( asta ar fi ateismul ) .
|
Intr-adevar.
Dar e doar un joc de cuvinte. Sunt oameni care se cred superiori numai prin faptul ca sunt convinsi ca musulmanii, de exemplu, se roaga la zeul "gresit". Chestia cu "sunt la fel de ateu ca tine, doar ca merg cu un zeu mai departe." incearca sa:
1. creeze un pod de egalitate intre cele doua persoane
2. convinga persoana ca fiecare crez are samanta lui de adevar, si ca nu este superior din acest punct de vedere.
Nu are intentia de a converti, si nici de a argumenta, ci de a egaliza intr-o anumita masura.