Probabil daca sari calul cu ceva ( te certi cu cineva, petreci sambata seara pana tarziu, etc), nu te mai duci...sau te spovedesti inainte, daca apuci, si vezi ce zice preotul...
Totusi cred ca pe la noi majoritatea preotilor nu accepta asa ceva, sa te impartasesti fara sa te spovedesti inainte...poate doar copiii, sau am mai vazut cateva femei insarcinate ( avansat) impartasindu-se cateva saptamani la rand, dar acum n-am d unde sa stiu eu daca se spovedisera sau nu inaite...
Si pe mine m-a intrebat una, duminica trecuta, paremi-se chiar una din cele care a nascut de curand, daca nu ma impartasesc, eu doar tineam lumanarea unui copil care mai are maica-sa unul mic in brate, si i-am zis ca nu, abia trecuse 1 sapt sau 2 de la Pasti, si mi s-a parut destul de mirata...dar acum, ce sa fac, pana nu imi zice parintele ( daca mai zice) sa ma mai impartasesc, n-am cum s-o mai fac...
Daca ar fi sa judec numai dupa constiinta mea, daca mai e sau nu cazul sa ma impartasesc, mi-ar fi cam greu, chiar si asa, in conditiile de acum...de multe ori ma trezesc dimineata si nu stiu daca se cuvine sau nu sa mai iau aghiazma si anafura, dupa ce am gandit sau visat peste noapte, sau dupa relele pe care le-am facut in ajun...daca era pt mine nu as face-o, aproape niciodata, dar zic mereu ca e pt sanatatea copilului...dar si asa mi se pare ipocrizie, sa iei anafura si aghiazma doar asa pt sanatate, parca ar fi niste leacuri miraculoase, care te vindeca de orice, indiferent ce pacate faci sau nu faci...
. Culmea ca analizandu-mi constiinta, pana la urma pacatele trupesti, lacomia pantecelui si celelalte, mis e par chiar mai putin grave decat altele pe care le poti face mai ales cand pe celelalte fie nule mai faci datorita starii fiziologice, fie ti se ingaduie tocmai din aceasta cauza ( sa mananci orice/oricat, de exemplu)...
In fine, mi-aduc aminte ca intr-o zi de sarbatoare, in vara, era in cursul saptamanii, pe la pranz, a venit un preot la mine la magazin. Am intrebat " gata slujba, parinte, asa repede"? Zice pai da, ca e in cursul saptamanii, n-a prea venit lumea...zic si nici la impartasit nu au venit ( macar copii/batrani)? Zice pai nu, cine se mai impartaseste azi,in zi de sarbatoare, la mine doar cine se spvedeste in ziua aia se impartaseste, ca de pe o zi pe alta, sigur mai faci pacate...
Si iar am ramas putin surprinsa, ca noi ne spvedisem cu o seaa inainte, la vecernie ( adica dupa), eu am luat aghiazma mare de dim si apoi am plecat la munca ( poate dac aveam voie ma impartasea la prima ora, inainte de servicu ???), iar cei care au putut au mers la slujba si s-au impartasit. Ba chiar cativa s-au impartasit duminca imediat urmatoare, cei care probabil au muncit si n-au ajuns in ziua praznicului...
|