Sfânta Litughie are ca obiect prefacrea darurilor și ca scop împărtășirea credincioșilor și nu doar a preotului care săvârșește Sf. Liturghie. Este adevărat că nu ne împărtășim oricum. "În zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți. Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vrednici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioșilor - n.n.] nu ești vrednic să le auzi, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te aprpii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumenii, pentru că nu te deosebești cu nimic de ei" (Sf. Ioan Gură de Aur).
Liturghia este o împreună slujire, nu preotul este slujitorul. Din însăși cunvintele noastre noi ne osândim. Noi suntem împreună slujitori cu preotul. Dovadă, toate rugăciunile, în afară de una singură din timpul Heruvicului care îl privește strict pe preot ca slujitor, sunt la plural. Și la toate rugăciunile răspundem: Amin. Ce înseamnă Amin? Așa să fie? Nu! Înseamnă altceva, mult mai adânc, mult mai dinamic. Înseamnă că eu îmi împropiez și îmi fac al meu tot ceea ce preotul spune. Preotul este capul adunării, el nu este altceva decât parte din trupul Bisericii. Deci, preotul nu spune ceva ca un mijlocitor rupt de oameni. Și eu când eu spun Amin am osândă. Când preotul spune "luați mâncați ...beți dintru acesta toți", noi ce spunem fiecare? Amin. Mințim în fața lui Dumnezeu. Noi ne jucăm cu cuvintele în Sfânta Liturghie, pur și simplu ne jucăm cu cuvintele. Nici măcar nu ne gândim, de fapt că noi ne jucăm cu vorbele. Nici nu ne gândim de fapt că a spus Hristos că pentru fiecare cuvânt deșert vom da seama. Înțelegeți? Știți ce facem noi? Noi chiar facem ritual, dar Liturghia nu este un ritual. Oamenii mai demult aveau conștiința asta foarte clară.
Omul nu a fost făcut pentru reguli (săptămânal, la 3 săptămâni, la o lună, la 40 de zile), ci regulile au fost făcute pentru om. Pentru ce? Pentru ca omul să câștige ceea ce a pierdut odinoară. Și cum poate câștiga ceea ce a pierdut? Printr-un antrenament continuu ca și un sportiv care se antrenează pentru competiție. Numai că omul de unul singur nimic nu poate face. Și atunci ce trebuie omul să facă? Să se străduiască după puteri să se învrednicească de Cel fără de care nimic nu poate face.
Last edited by ovidiu b.; 06.05.2015 at 02:25:52.
|