Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Sunt preocupata si ce fac dupa,insa prin natura lucrurilor fiind Duminica,nu fac nimic iesit din comun,este o zi linistita,ma duc dimineata la Biserica,iar dupa-amiaza la serviciu.
|
Cred că Mihnea se referea la Liturghia de după Liturghie, altfel spus la continuitatea vieții de credință și la roadele Sfintei Împărtășanii în viața noastră. Sfânta Liturghie ar fi și este "motorul" unei vieți cu adevărat creștine, sporită duhovnicește.
Poate părea surprinzător, însă a nu face nimic ieșit din comun după Liturghie/Sfânta Împărtășanie (desigur, nu mă refer la nu știu ce extravaganțe teribile) ar putea să ridice unele semne de întrebare...
Unii se roagă cu mai multă putere, capătă râvnă sporită, fac milostenie, duc la mai mare altitudine (sau în profunzimi noi ale tainițelor sufletului) darul primit la Împărtășanie.
Pe scurt, cu fiecare nouă Liturghie și Împărătășanie ar fi de așteptat o sporire a vieții de credință. Un zvâc de pocăință și de bucurie în Domnul.
Sfânta taină este primenirea sufletului și fortificarea lui în Hristos. E un prilej ori act de creștere duhovnicească, de sporire a darurilor Duhului.
Cred că în sensul ăsta a intervenit Mihnea și, dacă am înțeles bine intenția/mesajul lui, sunt și eu de acord cu el.
Liturghia și Sfânta Împărtășanie nu sunt (doar) un capăt de drum, ci (și) un început....:)
P.S. Cred că aici ar merge bine postarea 6, a Mihaelei Dobrin - topicul "Semințe filocalice". Zice acolo Sfântul Simeon despre saltul de la frică la dragoste și, mai ales, despre sporirea nevoințelor ca act al iubirii. Iată, deci, un rod al fericitei participări la Sfânta Liturghie și Împărtășanie: sporirea nevoințelor, ca plinire în iubirea lui Dumnezeu.