Citat:
În prealabil postat de mirela.t
1. "dragii mei fraČ›i, preaînalČ›ii mei stăpâni"
Eu nu cred în lumina care vine la Ierusalim de Înviere. Nu vreau să zic că e vreo Č™mecherie grecească, deČ™i i-ar duce capul pe greci, nu pot sau nu vreau să-mi închipui nimic, s-au spus multe dar mă fac că nu pricep, vreau să-mi păstrez respectul pentru înaltpreasfinČ›itul patriarh al Ierusalimului, dar dacă ar fi adevărat, aČ™ avea o mare dezamăgire. Serios. GândiČ›i-vă un pic. adică nu ar putea lumina aia să vină în toate bisericile din lume? nu ar ajunge ea să aprindă Č™i lumânarea ultimului sărman de la capătul lumii? S-a împărČ›it Hristos? ar avea ea nevoie de avioane ca să ajungă la BotoČ™ani? Č™i, ca să o spun pe aia dreaptă: dacă un popă păcătos ca mine aduce în fiecare duminică trupul Č™i sângele Domnului nostru pe sfânta masă, dacă bunul nostru Domn coboară întreg acolo Č™i pe orice altar al Liturghiei, în tot ce ne-a lăsat el mai scump Č™i mai sfânt, oare lumina aia de aprinde lumânările din senin vine ea numai la Ierusalim Č™i trebuie să o primesc în noaptea Învierii cu avionul? Este Hristos sau Biserica numai la Ierusalim? Este ea mai sfântă, mai luminoasă decât lumina împărČ›ită de fraČ›ii mei, preoČ›ii, care nu au aeroporturi Č™i maČ™ini în noaptea Învierii?
continuarea aici : https://ioanflorin.wordpress.com/201...i-mei-stapani/
|
Multi aduc argumente complicate, spunand ca lumina este generata cu fosfor alb care se autoaprinde, tehnica cunoscuta chiar in Caldeea antica, ori cu alte substante, ori in alt fel. Pe scurt, o frauda in care sunt folosite mijloace naturale si in care s-a lasat antrenat nivelul ierarhic cel mai inalt al Bisericii ortodoxe, si care acum nu mai da inapoi de teama scandalului.
Dar in articolul citat vedem cum, in cuvinte simple, acest preot ortodox din Occident aduce ceea ce am putea numi "o rezerva teologica" asupra acestei pretinse minuni.
As spune ca nu e singura, nici cea mai consistenta care se poate aduce. Minunile pe care le stim noi in Biserica Catolica nu sunt de acest tip, nu sunt "minuni intre noi, catolicii". Sunt minuni publice, pe care orice credincios, indiferent de confesiune sau de religie le poate constata. Nu este necesar sa fii catolic ca sa poti constata miracolul de la Lanciano. An dupa an, cheagul din Sangele Domnului de acolo se lichefiaza, chiar daca acolo sunt ortodocsi care se uita. Fiindca in primul rand pentru cei care nu cred sunt minunile. La fel stau lucrurile cu statuile si icoanele care plang, la fel stau lucrurile cu trupurile neputrezite, care sunt expuse tuturor, spre convertire sau spre intarirea credintei.
Dar mai e ceva: daca "Lumina de la Ierusalim" ar fi o minune dumnezeiasca, pentru ce flacara ar avea aceste proprietati supranaturale precum faptul ca nu arde, ori ca se plimba singura, doar cateva zeci de secunde sau minute ? Cand da Dumnezeu o minune, atunci o da cu polonicul, nu cu lingurita. Cand recurge la Prefacerea vizibila, atunci nu numai ca acest lucru poate fi constatat de toti credinciosii si de cei mai putin credinciosi, eventual de alta confesiune, care sunt prezenti in acel loc si la acel timp, dar tesutul din Preasfantul Trup se mentine cu anii, timp necesar ca minunea sa fie confirmata stiintific, de cercetatori din laboratoare performante, care nu stiu nimic despre provenienta tesutului analizat pentru ca sa nu fie influentate in constatarile lor chiar si fara voia lor.
Acestea sunt elemente care ma fac sa am mari dubii (ca sa vorbesc eufemistic) despre realitatea acestui miracol.