Sfânta Matrona din Moscova este prăznuită pe 2 mai (19 aprilie Vechiul Calendar). Numită "cel de-al optulea stâlp al Rusiei” de către Sfântul Ioan de Kronstadt, Sfânta Matrona a fost o personalitate rară si cu totul harismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestând darurile duhovnicesti ale înainte vederii si tămădurii încă din copilărie.
Matrona Dimitrievna Nikonova s-a născut în anul 1881, în gubernia Tula, într-o familie de tărani săraci, cu patru copii. Semnele alegerii ei de către Domnul s-au arătat încă înainte de nastere. Din cauza sărăciei în care trăiau, părintii Matronei se gândeau ca după nastere să o abandoneze într-un orfelinat. Un vis prevestitor avut de mama sa, Natalia, i-a făcut să-si schimbe planul. Viitorul ei copil i s-a arătat în somn sub forma unei păsări albe, cu chip omenesc, având ochii închisi. La nastere, apropiatii au constatat că fetita era oarbă.
Mai multe aici :
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...va-127574.html
~ // ~
Sfânta Matrona din Moscova si-a prezis propria moarte cu trei zile înainte. Înainte de a trece la cele vesnice pe, 2 mai 1952, Sfânta a spus celor apropiati: “Toti, toti să veniti la mine si să-mi povestiti necazurile voastre, de parcă as fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi si vă voi ajuta. Pe toti cei care imi vor cere ajutorul, îi voi întampina la moarte, pe fiecare în parte”.
După moartea sa, mormântul său a devenit loc de pelerinaj. Pe 2 mai 1999, Alexie, Patriarhul Moscovei si al Întregii Rusii, a semnat hotărârea prin care Fericita Matrona este trecută în rândul sfintilor.
Moastele Sfintei Matrona cea Oarbă se păstrează în prezent în Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Moscova.