View Single Post
  #8  
Vechi 08.04.2015, 23:12:57
cristirg cristirg is offline
Banned
 
Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 577
Implicit

„Stil nou“ și „stil vechi“ în calendarele ortodoxe: http://ziarullumina.ro/interviu/stil...arele-ortodoxe

"Între Bisericile care nu au adoptat schimbarea sau îndreptarea calendarului se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, la care se adaugă monahii din mănăstirile din Sfântul Munte Athos. Acestor Biserici li s-a alăturat și o parte a credincioșilor disidenți de la noi și din alte Biserici, care țin stilul vechi, numiți „stiliști“ sau „calendariști“.

Care sunt Bisericile care au schimbat calendarul? Vor schimba toate calendarul?

Bisericile care au admis și întrebuințează calendarul îndreptat sunt următoarele: Patriarhia ecumenică din Constantinopol; Bisericile din Grecia și Albania; Arhiepiscopia Ciprului; Biserica Ortodoxă din Polonia; Patriarhia Antiohiei; Biserica Ortodoxă Română; Patriarhia Alexandriei (1928); Mitropolia Ortodoxă din Cehoslovacia; Biserica Ortodoxă din Finlanda (1917); Biserica Ortodoxă din Bulgaria (la 20 decembrie 1968). Dacă Bisericile Ortodoxe pe „stil vechi“ vor schimba sau nu calendarul, nu știm. Ceea ce se poate afirma însă fără nici o rezervă este faptul că Bisericile Ortodoxe în totalitate sunt preocupate de această problemă esențială, care prin soluționarea ei ar duce cu siguranță la înlăturarea a o seamă de disensiuni și ar înlesni realizarea unității panortodoxe și pancreștine atât de râvnite. Problema adoptării de către toate Bisericile Ortodoxe a calendarului îndreptat reprezintă deja una dintre temele principale ale viitorului și marelui Sinod al Ortodoxiei.

Explicați-ne care este diferența exactă între cele două calendare? Cum se sărbătorește un praznic cu dată fixă și unul cu dată schimbătoare?

Dacă analizăm cu atenție cele două calendare, dar mai ales sinaxarele (pe care le conțin anumite cărți de slujbă), nu vom sesiza diferențe legate de structura acestora. Ele se deosebesc prin faptul că Biserica Ortodoxă pe stil nou serbează praznicele mari și sărbătorile sfinților cu dată fixă cu 13 zile mai devreme și conform calendarului iulian îndreptat la Constantinopol în 1923"
Reply With Quote