Subiect: Intrebare
View Single Post
Vechi 05.04.2015, 12:35:57
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anonima17 Vezi mesajul
Vreau sa ma spovedesc si nu stiu daca sa pun acest lucru ca pacat sau nu. Mi-au trecut uneori in minte ganduri de indoiala in privinta credintei, insa nu le-am dat niciodata frau liber, imediat cum mi-au venit in cap mi-am spus ca sunt prostii si nu am stat sa le analizez sau sa starui nici macar cateva minute asupra lor. Este pacat sau nu, pentru ca nu pot spune ca personal am avut indoieli, doar ca mi-au venit gandurile astea in minte?
De unde au venit aceste gânduri în minte (în lumina conștientă a minții)?
Dinlăuntrul sufletului?... ori, poate, din afara lui?
Dacă dinlăuntru - cum anume înțelegem aceasta? Care să fie izvorul, calea, meșteșugul?
Dacă dinafară - cum e oare posibil? De la ce / de la cine dinafară? Pe ce cale să vină dinafară și să pătrundă un gând străin înlăuntrul minții?

Iată, sunt treburi duhovnicești cărora nu le putem da de capăt singuri. Și atunci, pentru tot folosul bun, mergem la duhovnic și cerem sfat, în Taina Mărturisirii.

Doamne ajută!

P.S. Nu e nevoie de minute întregi pentru a analiza sau respinge un gând. Aceasta se întâmplă spontan, într-o clipită. Dacă ne târguim cu gândurile înșelătoare câteva minute la rând, asta se cheamă a sta deja la taclale cu răul care, în aceste minute, mult lucrează înlăuntrul nostru. Așadar, un gând vădit ca potrivnic se taie deîndată. Pe loc, fără tocmeală! Se taie cu sabia rugăciunii și cu sfântul semn al crucii, prompt. Se taie cu un suspin de căință amară, cu duhul umilit, inima înfrântă și smerită. Acest suspin face cât mări întregi de cuvinte. Apoi ne spovedim, desigur.

Last edited by Ioan_Cezar; 05.04.2015 at 12:48:24.
Reply With Quote