Dorstor, nu stiu unde ai crescut tu. Dar eu imi iubesc foarte mult mama si o respect la fel de mult, si cred ca mi-a dat o educatie foarte buna. Totusi pur si simplu nu m-a invatat ca trebuie sa ii sarut mainile. As face-o fara nici o retinere, dar este mult mai fericita daca o sarut pe obraz si o imbratisez cu drag. Sarutarea mainilor mi se pare foarte distanta si rece. Asta e, toti parintii cu ale lor, ai tai cu ale lor si la fel si ai mei.
Nu am nimic impotriva sarutarii mainilor preotilor sau arhiereilor, o fac fara nici o problema. Dar mai mult ca semn de respect, si nu de dragoste filiala. Cred ca e putin cam anacronic, si ii respect pe preotii care se feresc sa li se sarute mana.
Dar, da cred si eu ca ar putea macar mai marii bisericii sa se fereasca de excese materiale. Passatul e masina buna, dar sunt si altele bune, dar mai putin ostentative. Nu e bine sa cumperi ce e mai ieftin ca se strica repede, dar nici ce e mai scump ca de obicei nu iti foloseste. Pana si hainele liturgice, desi frumoase, mi se par cateodta exagerate, mai ales cele cu fir de aur si mai stiu eu ce. Da, preotul il reprezinta pe Hristos, dar pana la urma, mai bine te lipsesti de poleielile lumii asteia.
Un exemplu sa va dau. Asta vara l-am vazut pe IPS Pimen vorbind la telefon. Si ce fel de telefon credeti ca avea? Ultimul racnet cu camera de 3 mp, si mp3 player? Nu. Era un telefon vechi lipit cu banda scotch.Da, am ramas uimita. Probabil ca bateria nu se mai tinea te telefon si a lipit-o. Pana acum nu demult mergea intr-o dacie 1310. Acum nu mai stiu. Poate a upgradat la un Logan. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor nu e nicicum saraca.
|