Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Ne încadrăm în topicul âGândirea greÈită a... ortodocÈilorâ Biserica fondată de Hristos Èi sfinÈii apostoli nu se numea Biserica Ortodoxă, ci Biserica CreÈtină. Deci...
|
Asa este Biserica este crestina, dar dupa cum vezi in crestinatate au aparut multe rataciri si ruperi de la Calea lasata de Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti, respectiv ereziile si schismele(rupturile). Ereziile sunt acele invataturi "crestine" care se abat de la invatatura dreapta (orto = dreapta , dox = invatatura ) sau alte invataturi asa zise "crestine" dar care nu sunt recunoscute de crestinatate ca avand vreun suport credibil, istoric sau macar de bun simt.
Daca inca n-ai citit, te rog sa o faci: " Fundamentele teologiei creÈtine ortodoxe au fost stabilite la primele Èapte sinoade ecumenice, Èinute între secolele al IV-lea Èi al VIII-lea. Din motive religioase, dar Èi politice, geografice Èi culturale, între biserica apuseană (romano-catolică) Èi cea răsăriteană (ortodoxă) s-a produs gradual o separare oficializată în 1054 , cunoscută sub numele de Marea Schismă. În urma acestui eveniment, atât Biserica Ortodoxă, cât Èi cea Catolică se consideră a fi singura biserică universală (ÎșαΞολÎčÎșÎč - catolică sau âuniversalăâ) Èi apostolică, ca Èi deÈinătoarea dreptei credinÈei (ÎÏΞÏÎŽÎżÎŸÎčα - ortodoxă). Spre deosebire de biserica Romei, ce pune accentul pe universalitate (catolicitate), cea ortodoxă pune accentul pe puritatea credinÈei, de unde diferenÈa de nume. " Eu sustin combaterile Sfantului Grigorie Palama vis-a-vis de "papi si papistasii ereteci" din cauza carora s-a facut ruptura dintre crestinii de rasarit si de apus.
Referitor la ceilalti crestini sau care se considera crestini, eu(nu sunt singurul) cred ca nu exista mantuire(salvare) in afara Bisericii, iar Biserica crestina asta este cea intemeiata pe invatatura Sfintilor Apostoli si Sfintilor Parinti care au urmat Apostolilor la tot ce inseamna evanghelizare, propovaduire, tamaduire si luminare a oamenilor pe Calea Imparateasca catre Imparatia Cerurilor.