2
Problema ridicată de Părintele Necula este foarte importantă: DE CE SE ÎNCEARCĂ DEZBINAREA ROMÂNILOR?
Este de observat că mai mulți specialiști în drept, inclusiv în drept constituțional, au recunoscut public faptul că hotărârea Curții Constituționale (C.C.) în privința orei de religie este neconstituțională. Chiar și prin faptul că face apel la practici judiciare – și încă în mod incorect – în loc să facă apel, așa cum este OBLIGATĂ prin însăși rațiunea existenței ei, la Constituția României. Practic, C.C. nu a dat niciun text constituțional care ar fi contrazis prevederile referitoare la ora de religie. Ceea ce face hotărârea în cauză să fie lovită de nulitate, întrucât este luată cu încălcarea prevederilor legale, cu încălcarea atribuțiilor Curții Constituționale.
Așa cum s-a amintit și în discuție, „argumentele” – care nu sunt, de fapt, juridice, ci filosofice! – aduse de dl. Moise Emil pot fi aduse, la fel de bine, și în sens invers!
Dacă el și alții care nu vor să facă ora de religie se simt discriminați că trebuie să facă cerere de scutire, asta nu înseamnă că au dreptul să nu o facă și să-i silească pe ceilalți să fie discriminați!
Pentru că ori a face cerere este discriminare, și atunci C.C. și Emil Moise au hotărât discriminarea a peste 90% dintre români!
Ori a face cerere nu este discriminare și atunci hotărârea C.C. este total greșită!
Suntem, într-o asemenea speță, într-un joc nesfârșit de ping-pong, în care mingea e trimisă iar și iar dintr-o parte în cealaltă, exact pe aceeași direcție și cu aceeași forță.
Ieșirea dintr-un asemenea cerc vicios se face de obicei prin apelul la obligațiile statului și instituțiilor oficiale.
Așa cum au recunoscut și Remus Cernea și Emil Moise – fără să-și dea seama ce spun – statul are obligația, școala are obligația de a asigura și educația religioasă, care este un drept al copilului și al omului. Prin urmare, din punct de vedere juridic – nu din punctul de vedere al ambițiilor personale ale unora sau altora – este evident faptul că cererea de a nu beneficia de dreptul asigurat este cea care trebuie făcută. Așa cum, de exemplu, cel care refuză tratamentul pe care doctorul sau spitalul au obligația să îl propună dă în scris faptul că i s-a propus tratamentul și l-a refuzat pe proprie răspundere.
Juridic vorbind situația este extrem de clară iar practica judiciară în domeniu consacrată de foarte multă vreme (atât în România cât și în celelalte țări europene).
Știu acest lucru de la mai mulți juriști – avocați, profesori, procurori etc. – care mi-au expus atâtea cazuri și forme de aplicare a principiilor în cauză încât era cât pe ce să mă cred tobă de Drept. Din fericire, bunul simț nu m-a părăsit și am încheiat discuția cu înțelegerea faptului că ei sunt tobă de Drept, nu eu. Și că juridic lucrurile sunt de fapt foarte clare.
După cum a arătat și dl. prof. Gheorghe Iancu, atât argumentația d-lui prof. Moise, cât și, extrem de grav, argumentația Curții Constituționale, țin de filosofie, nu de drept. Că idei sau argumentații filosofice au fost prezentate ca argumente juridice de d-l. Emil Moise nu surprinde, dată fiind lipsa sa de practică judiciară – și cu atât mai mult în drept constituțional – și practica sa îndelungată ca profesor de filosofie. Era de așteptat, deci, ca experiența filosofică și lipsa de experiență juridică să se reflecte în actele elaborate.
Dar de ce CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A IGNORAT CONSTITUȚIA?
De ce Curtea Constituțională a mers pe o argumentație filosofică, ușor de demontat la Curtea Europeană și chiar, într-o altă fază, de aceeași Curte Constituțională în altă componență și/sau sub alt regim. (Să nu uităm că această hotărâre contrazice alta, dată tot de C.C., ceea ce spune multe, mai ales că o contrazice fără nici un argument constituțional!)
Last edited by Parascheva16; 13.03.2015 at 23:25:00.
|