View Single Post
Vechi 07.03.2015, 22:55:12
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Mergeți la biserică — e bine; și acasă totul va fi bine rânduit: ba să citiți câte puțin, ba să vă rugați un pic, ba să lucrați câte ceva. Dar distracțiile, mai cu seamă cele zgomotoase, trebuie evitate în fel și chip: ele strică pacea sufletului și seamănă dorințele rele.
Ceea ce ați întâlnit la N.N. a fost bun. Să vi se întâmple cât mai des astfel de lucruri! Atunci ați văzut că nu sunteți bună de nimic și că ați fost părăsită. Acest simțământ trebuie să-l încălzim și să-l înălțăm în noi, ca să devenim într-adevăr pribegi și străini pe acest pământ. Cum? Cu ajutorul unor întâmplări asemănătoare. Căci nouă ne tot place să trâmbițăm în jurul nostru si ne credem aureolați în lumină. Și atunci ni se va spulbera ceața aceasta!
Așadar, este bine; dar că o oarecare filozoafă și un oarecare filozof s-au cunoscut, nu știu dacă e bine. Acum nu se vede, după aceea veți vedea singură. Dacă vor dori să știe adevărul, să le spuneți cu smerenie ceea ce știți, iar dacă vor să fie cu dumneavoastră numai așa, de dragul petrecerii plăcute a timpului, atunci mai bine să-i părăsiți.
Astronomia este un lucru simplu: putem afla și din cărți cele accesibile tuturor. Căutați cartea lui Naum despre lumea lui Dumnezeu. Acolo este scris totul, poate ințelege și un țăran, în cărțile de acest fel ce apar în zilele noastre te poți încurca. Necazul este că astronomii noștri adaugă faptelor teoriile lor, și cel mai adesea se încurcă și cad în neadevăr, potrivnic cuvântului lui Dumnezeu. De aceasta trebuie să vă temeți.
Este un fapt binecunoscut că trebuie să facem cunoștință numai după ce ne-am încredințat în comuniunea de cuget și de intenții, iar, fară aceasta, înmulțirea cunoștințelor nu este decât o distrugere. Câte cunoștințe aveți dumneavoastră! N.N., N.N. și altele, ca ele să tot fie cu sutele, că nu le mai știi numărul! Aici, numărul nu înseamnă nimic: toți sunt ca unul și chiar să n-ai unde arunca un fir de ac, ești tot singur. Să nu-ți faci pe nimeni prieten dacă nu l-ai încercat.
Dar aceasta nu-i încă lucrul cel mai însemnat. Sunt altele mai importante. Îmi scrieți „Abia mă mai pot ruga; vorbind deschis, citesc așa, fără chef, și cartea îmi cade din mâini”.
Cum ați adormit așa? Nu trebuie să treceți cu nepăsare pe lângă aceste momente. Trebuie să vă mai sporiți frica, să vă mai mișcați memoria. Este bine că apoi vi s-a mai înmuiat puțin inima în biserică, altminteri vă paște pierzania. Cu frică și cu cutremur conlucrați-vă mântuirea. Sigur că nici nu este în puterea dumneavoastră să aveți totală stăpânire peste o asemenea înverșunare a sufletului; însă nu trebuie să rămâneți indiferentă la această stare, ci cel puțin chemați-L pe Domnul și pe Stăpâna noastră.
Sfântul Teofan Zăvorâtul