Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Desigur. Însă e valabil doar pentru Ortodoxie, căci ea afirmă (respectiv voi afirmai) că cultul icoanelor ar reprezenta închinare în duh i adevăr. Din punctul meu de vedere, nu este deloc adevărat. Poate i numai pentru faptul că portretul nu corespunde adevărului - exemplu ochi albatri, ori căprui care pentru Illuminatu e amănunt ce ine de inspiraia i personalitatea pictorului. De fantezia lui în ultimă instană.
|
Închinarea în fața Chivotului Legii, s-a făcut în duh și adevăr, nu se închinau Chivotului, ci lui Dumnezeu din chivot, Chivotul fiind doar un material, pe care Dumnezeu la învrednicit, prin prezența Sa, a Duhului Sfânt și Dumnezeu Treime, în el. Cine se închina Chivotului nu greșea, închinându-se Domnului, ci se mântuia.
Închinarea în fața Sfintelor Icoane, se face în duh și adevăr, nu ne închinăm Sfintelor Icoane ca atare, ca material, ci lui Dumnezeu din Sfintele Icoane, Icoanele fiind doar un material, pe care Dumnezeu la învrednicit, prin prezența Sa, a Duhului Sfânt și Dumnezeu Treime, în ele. Cine se închina Sfintelor Icoane, nu greșește, ci se mântuiește.
Închinarea în fața lui Hristos fizic, și a hainei Sale, pe care femeia cu scurgeri a atinso, s-a făcut în duh și adevăr, nu se închinau hainelor Domnului, ci lui Dumnezeu din haine, hainele fiind doar un material, pe care material Dumnezeu l-a învrednicit, prin prezența Sa, a Duhului Sfânt și Dumnezeu Treime, în el. Cine se închina hainelor Mântuitorului, nu greșea, ci se mântuia.
Închinarea în fața Sfinților Apostoli, s-a făcut în duh și adevăr, nu se închinau trupului de pământ, ci lui Dumnezeu din trupul lor, trupul fiind doar un material, pe care Dumnezeu l-a învrednicit, prin prezența Sa, a Duhului Sfânt și Dumnezeu Treime, în el. Cine se închina Sfinților Apostoli, nu greșea, ci se mântuia. Încât numai umbra Sfinților Apostoli treceau peste cei bolnavi și ei se vindecau.
E limpede, Centesimus?
Îți mai dau exemple? Mai am, crede-mă !