În paralel cu firul principal al dezbaterii, îngăduiți fraților și surorilor, pentru înseninarea cugetului nostru să postez câteva texte scrise chiar de iconari.
Azi voi face și o mică introducere, prezentînd câteva date personale despre primul iconar pe care inima mea l-a rugat să poposească între noi.
Se considera un neisprăvit, găsind că nu e bun de nici o treabă pe lumea asta. Copil fiind, micuțul botezat cu numele Apostolului Toma, alerga plin de suferință pe câmp, sub un copac, și acolo, în rouă, cel mai însingurat copil din lume se ruga Domnului să-i dea mângâiere - "să facă Domnul așa încât să fie și el o dată folositor la ceva."
Nefiind de vreo ispravă nici la munca câmpului, a fost dat să învețe meșteșugul croitoriei la o Școală de Meserii. Dar nici în această muncă nu s-a arătat priceput...
Ajuns, prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu Care pe toate le rânduiește cu minunată înțelepciune, în obștea unei mânăstiri, fratele s-a arătat însă nevrednic în toate ascultările. Via nu o păzea (hoții au furat tot rodul într-un an, pe când el dormea), oile nepăzite s-au împrăștiat și au făcut pagube prin recoltele vecinilor mai ceva decât Bisisica lui Niculae Moromete (a adormit pe când citea din Ceaslov), asemenea altădată s-au împrăștiat și vacile. Făcea boacăne atât de mari încât numai bunătatea nesfârșită a celorlalți călugări le putea acoperi...:) Mult trebuie să fi suferit viitorul iconar și stareț văzînd că, parcă, el nu era făcut pentru această lume.
Ei bine, văzînd Domnul că omul acesta este într-adevăr un neisprăvit (și cum oare să fie viii, din moment ce doar morții sunt cu totul isprăviți!...:), a hotărât să îl facă ...iconar! Doar-doar o ajunge să fie și bietul creștin de vreun folos sub soare. Proaspăt tuns în monahism, fratele va termina școala de iconografie și va deprinde tainele pictării icoanelor.
*
Și totuși, nici aici călugărul nu își vedea, uneori, de treabă. În timp ce plivea grădina, spre supărarea iconomului se lua cu vorba îndeosebi cu unul dintre ieromonahi, sporovăind despre Viețile Sfinților și despre Sfinții Părinți - partenerul de isprăvi fiind nimeni altul decât tânărul, pe atunci, Sfântul Ioan Maximovici...:)
*
El era iconar. Obișnuia să trăiască în tovărășia îngerilor... Chiar și mai târziu, când jugul stăreției îl apăsa, avea să trudească din greu pentru a nu părăsi lumea de unde vin icoanele: Cerul. Ori pentru a se reîntoarce în ea, fiind altminteri cu neputință a trăi cu adevărat creștinește și a zămisli sfinte icoane. Odată, după o luptă grea cu gândurile, se afla sub o povară lăuntrică atât de mare încât a trebui să dea fuga la o mânăstire vecină unde "s-a spovedit unuia dintre ucenicii săi". Cultiva smerenia, fratele, știind cât de mare și neprețuit este darul acesta. După spovedanie înaintea ucenicului, iconarul s-a învrednicit de încă o vedenie cerească, anume, trezindu-se cu totul smerit și întărit în chilie aude în minte un glas ceresc care îi spune: "Așa trebuie să te odihnești: nu lua peste măsură asupra ta grijile lumii acesteia, ci păzește-ți pacea și viețuiește cu Dumnezeu."
*
Tânjea după liniștire, după nevoințele isihiei, ca astfel să se poată dedica pe de-a-ntregul vieții în Dumnezeu și pictării icoanelor. Prețuia mult cuvântul Sfântului Isaac Sirul: "Împacă-te cu tine însuți și atunci și cerul și pământul se vor împăca cu tine!" Spunea tuturor, pe de altă parte: "După ce vom cunoaște că suntem iubiți de Dumnezeu? Iată după ce: dacă Domnul ne poartă prin multe necazuri, multe suferințe și multe dureri de inimă, înseamnă că suntem dragi lui Dumnezeu."
Dar era adeseori neascultător, fugea mereu de stăreție.
"Când am fost pus la stăreția Mănăstirii Pokaița, cu greu am primit această slujire. Mă temeam de primejdiile și ispitele pe care mi le pregăteau locuitorii din jurul mânăstirii. Atunci mi S-a înfățișat Domnul însuși, în vis, și m-a mustrat. M-am aflat dintrodată înaintea Lui. Priveam: Domnul avea pe El epitrahil, omofor peste umeri și peste omofor încă un epitrahil. Stăteam înaintea Lui și El mi-a zis: "Pentru ce te lupți, dacă nu dai ascultare? Oriunde ai fost pus ca stareț, M-ai supărat cu cereri ca să fii slobozit. Să nu mai faci asta. Să știi că fiecare ascultare dată trebuie împlinită cu dragoste deplină, cu râvnă și credincioșie, neluînd aminte la pizma și răutatea care ne înconjoară și ne năpădește." Apoi a făcut semnul Sfintei Cruci asupra mea de trei ori, de la cap până la picioare, a luat epitrahilul și l-a pus peste mine: "Aceasta este crucea pe care trebuie s-o porți."
Cum să nu rabde robul crucea pe care i-a dat-o Însuși Cel răstignit?
("Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața" - Starețul Tadei de la Mânăstirea Vitovnița)
Last edited by Ioan_Cezar; 28.02.2015 at 18:13:50.
|