Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Hai Florine, acum serios, astea sunt fantezii... marama Veronicăi/Berenicei, ouăle roșii de sub cruce și iepurașul din crâng... Dacă începeți cu de-astea, eu mai bine mă retrag...
|
Daca mahrama Veronicai o asociezi cu iepurasii din crâng, tot asa telegrafic o expediezi si pe cealalta icoana akeiropita (nefacuta de mana omeneasca), acea pânza a regelui Abgar al Edessei pe care Insusi Hristos si-a lasat chipul imprimat, si despre care istoricul Eusebiu de Cezareea si alti istorici, au dat referinte in istoria orasului Edessa, unde s-a pastrat pana in anul 944?
Foarte pe scurt despre Icoana trimisa regelui Abgar al Edessei
Printre icoanele nefacute de mana omeneasca, cea mai cunoscuta este icoana Sfintului Chip al lui Hristos, imprimat pe o panza, apoi pe o caramida, trimisa de Mantuitorul regelui Abgar. Aceasta nu are nici o atestare evanghelica sau apostolica. Eusebiu de Caesarea a inserat-o dupa o traducere siriaca in lucrarea Istoria Bisericeasca.
In acesta lucrare ne este relatata corespondenta dintre regele Abgar si Hristos. Aflam ca regele ii trimite lui Hristos prin curierul Anania o scrisoare prin care ii cere sa vina la el sa-l videce de boala de care era cuprins si sa-l fereasca de prigonirile iudeilor. Mantuitorul ii raspunde ca nu poate veni, dar ca ii va trimite pe unul dintre ucenicii Sai, cu numele Tadeu sa-l vindece. Eusebiu nu ne relateaza ce a facut Abgar dupa primirea raspunsului de la Hristos.
In lucrarea apocrifa Doctrina Addaei apostoli aflam ca Abgar a trimis un pictor ca sa zugraveasca fata Lui. Intrucat pictorul nu reuseste sa faca acest lucru, Hristos isi va pune panza pe fata si I se va intipari chipul pe ea.
Sfantul Damaschin ne da o alta varianta - ne spune ca Hristos isi va intipari chipul Sau pe o bucata de panza din haina Sa si ca acesta panza va ajunge la Abgar prin Iuda Tadeul.
Acesta icoana, pastrata dupa traditia orala la Edesa, a servit ca aparatoare a orasului. La inceput a fost pusa pe poarta de la intrarea in orasul Edesa, si mai tarziu in biserica Sfanta Sofia. Prima mentiune istorica despre existenta acestei icoane o face Evagrie Scolasticul, care atribuie victoria crestinilor asupra persilor datorita acestei icoane.
"Icoana cea nefacuta de mana" a lui Hristos, s-a pastrat la Edesa, in catedrala orasului, pana in 944, cand a fost mutate de la Edesa la Constantinopol. Icoana a fost luata la 1204 din Constantinopol de cavalerii cruciadei a IV a si dusa in Occident. Copii mai mult sau mai putin exacte s-au raspandit in toata lumea bizantina sub numele de Sf.mandylion.
Sursa -
http://www.crestinortodox.ro/religie...sca-69260.html