Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Pai mai Igor, cum este posibil sa falsifici intr-un asemenea hal?Chiar asa era in Estera, saruta ,,sfintenia omului"? poate nici evreii de Purim nu prea inteleg sensul cartii, Aman model de om sfant si motiv de venerare a moastelor si icoanelor? :)) Prietene....pe Aman l-au spanzurat :))) Pe restul...evreii doar i-au masacrat cu familii cu tot :))) Pai ce spune Mardoheu? Pentru salvarea evreilor el i-ar fi pupat, pt a-i salva pe evrei.Dar nu a facut-o si explica ca a nu a facut asta, nu pt ca era mandru sau trufas si orgoliul lui ar fi fost mai important decat salvarea poporului ci pt ca ,,dar eu am facut aceasta ca sa nu dau slava oamenilor mai presus de slava lui Dumnezeu si nu m-am inchinat nimanui decat Tie".Intelegi suficient de clar?
Ai inteles prietene ce simtea Mardoheu pt Aman si ce isi dorea? clar de ce cartea asta se citeste la evrei de Purim? Prietene portretul lui Aman, in cartea Estera, nu este al unui om sfant, ci al unui ticalos. Cartea Estera face parte din cele Hames Meghillot,se citeste la sinagoga dimineata si seara de Purim,sunt chemat inclusiv femeile sa o asculte drept model. Pai tu iti bazezi venerarea icoanelor si a moastelor pe o carte de baza in Purim?!:)))))
Chiar asa mai prietene, sa schimbi atat de brutal sensul unui pasaj biblic. A mai comentat si Origen
|
Pelerin, uită-te printre rânduri, rândurile lui Centesimus, îi poți vedea inima. Uită-te ce inimă minunată are. Cu ce dor caută pe Hristos. Ce minunată e lupta lui. Dar nu poți vedea. Trebuie să fi și să simți ortodox, ca să poți vedea.
Pe când tu... cu limbariță, să nu spun mai mult. Și răstălmăcești. Tu schimbi sensurile, nu eu. Și amăgești turma lui Hristos, cu... "purimi" drăcești. Și îți voi și dovedi, în ce urmează. Dar ai și tu căutarea ta minunată, altfel n-ai fi aici. Mă bucur că ești aici, sincer. Are Dumnezeu un plan cu tine, te-a binecuvântat și te-a lăsat cu dor în inimă, altfel nu te-ar fi dorit să fi aici.
Bine, să trecem la subiect.
În primul rând în pilonul I, nu m-am referit la contextul istoric. Tu ai luat-o pe arătură. Iar. În țopăiala calvinistă, firesc. În cerc, desigur. În al doilea rând, nu m-am referit în niciun caz la întreaga carte a Esterei. Doar tu. Dar e bine că măcar ești bucuros, că pui niște râsete în hohote: ":)))))". Când alții plâng de foame, noi ne permitem să luăm la întrebări creștinismul. Atâta lux de timp avem. Dar uite cum te doboară Cuvântul:
"
Îmbrăcămintea omului, dezvelirea dinților, când râde, și călcătura lui vestesc ce este în el." -
Isus Sirah 19, 27
Revin. În al treilea rând, în nici un caz nu m-am referit la cine pe cine omoară, în ce context, pretext, se petrece, ce fac evreii, ce fac ceilalți. Cum, unde, când, de ce, etc. Categoric, nu e vorba despre asta. Deși Sfinții Părinți explică genial. Și în al patrulea rând, nu m-am referit la ce simțea Mardoheu în inima lui. Sigur că nu puteai iubi, pe cel care vrea să te omoare. Încă nu era venit Hristos. Asta doar creștinii pot. Și nici noi, nu toți. M-am referit strict la rugăciunea lui Mardoheu. Atât. Deci rugăciunea lui asta (nici măcar toată, doar prima parte, că de atât am și avut nevoie):
"Doamne, Doamne, Împărate atotțiitorule, toți sânt în puterea Ta și nu este cine să se împotrivească ție când vei voi să izbăvești pe Israel. Tu ai făcut cerul și pământul și toate cele minunate de sub cer. Tu ești Domnul tuturor și nu este cine să se împotrivească ție, Doamne! Tu toate le știi Doamne, Tu știi că eu nu din mândrie, nici din trufie, nici ca să jignesc nu m-am închinat lui Aman cel mândru, căci eu cu plăcere m-aș fi apucat să sărut tălpile picioarelor lui pentru izbăvirea lui Israel. Dar eu am făcut aceasta ca să nu dau slavă oamenilor mai presus de slava lui Dumnezeu și nu m-am închinat nimănui, decât numai ție, Domnului meu și nici nu voi face aceasta din mândrie."
Ce vedem aici, că Mardoheu s-a închinat deja lui "Aman cel mândru", spune Cuvântul acolo, nu? Știm deja din start că Aman e un om rău, fiind mândru, nu? Și Mardoheu, se ruga lui Dumnezeu, sub impulsul Esterei, să-l ierte Domnul și să-l înțeleagă, că Mardoheu "nu din mândrie, nici din trufie, nici ca să jignesc" s-a închinat lui Aman, ci pentru Israel. Și mai zice: "căci eu cu plăcere m-aș fi apucat să sărut tălpile picioarelor lui". A cui? A lui Aman cel mândru. Tălpile, deci plural, amândouă, deci săruturi multe. Prosternare. Pentru izbăvirea lui Israel. Dar nu le-a sărutat, deși dacă ar fi sărutat tălpile picioarelor lui Aman cel mândru, nu era absolut nimic rău în asta, spune chiar el, în rugăciunea lui. Era pentru Israel. Ci doar s-a închinat lui Aman. Și pentru asta se ruga și deci, Dumnezeu știa inima lui, și asculta rugăciunea lui. Și îl înțelegea și îi dădea dreptate. Da? Desigur. Mint eu cu ceva? Dovedește că mint. Și apoi:
Ce spun eu? Teologumena mea, că dacă pentru izbăvirea de moarte a unor oameni, a lui Israel, un om se închină altui om, care are putere asupra celor pe care i-ar putea ucide, închinarea se face numai din frică, din dorința de-a scăpa de moarte, cel ce se închină și apoi de a scăpa tot poporul aflat în primejdie. Deci dacă un om se închină altui om din frică, și care din frică, pentru puterea acelui om rău, ar fi fost în stare să-i sărute și tâlpile picioarelor, acelui om rău, pentru a scăpa el și poporul, cu atât noi, creștinii, cum să nu sărutăm Sfintele Icoane și Sfintele Moaște, care nu din frică (deși El are puterea să ne ia viața), ci din iubire sărutăm, știind pe Cine reprezintă, Cine Este acolo, ce putere are, ce binecuvântări revarsă în fiecare secundă, în întreg universul?
Deci neîndoielnic și neîntârziat trebuie sărutat Dumnezeu, prin Sfintele Icoane, și Dumnezeu prin Sfintele Moaște. Duhul Sfânt, care a sfințit acel trup sfânt al Sfântului lui Dumnezeu, nedându-l viermilor și stricăciunii, ci miresmei, slavei, îndumnezeirii, răsplătirii, lăudându-l în tăcere. Ai văzut cât de frumos miros Sfintele Moaște? Niciun parfum de pe pământ nu te odihnește ca mirosul Sfintelor Moaște. Și fiecare Sfânt Trup, templu al Duhului Sfânt, miroase diferit. Așa cum i-a fost caracterul. Ce taine minunate. Revin.
Se oferă închinare trupului unui om rău (Aman), din partea trupului unui om bun (Mardoheu), din pricina sfințeniei acelui om rău, spuneam, da? Anume: fapta lui Aman, că l-a scăpa pe Mardoheu de la moarte, deși putea să-l ucidă, nu? Dar scăpat, altfel, nu era acolo Mardoheu, rugându-se și vorbind despre eveniment, nu? Deci fapta lui Aman, pentru Mardoheu și Israel, este faptă de sfințenie, venită de la un om rău, nu? S-a închinat faptei lui bune. Faptei bune a lui Aman. Fapta de sfințenie. De iertare. Da? Mint? Nu mint. Și nu numai închinare, dar și sărutarea tălpilor omului rău, tălpilor lui Aman, dacă era săvârșită, nu era nimic greșit și nefiresc în asta. Căci și asta merita Aman cel mândru, cel rău, pentru fapta lui de sfințenie, nu? Conform Bibliei. Merita și sărutarea picioarelor, a tălpilor, prosternarea. Deci dacă fapta bună, de sfințenie a unui om rău, merită atâta mulțumire și răsplătire, dar atunci Dumnezeu ce merită? Sfinții Lui ce merită?
Mai ales că Dumnezeu ne arată fizic, material, simbolul sfințeniei, anume Sfintele Moaște! Nu merită Dumnezeu, să fie reprezentat întro Sfântă Icoană? Categoric că merită. "Vă uitați la Mine, și vedeți pe Tatăl", spune Hristos. Dar dacă ne uităm la Sfinți? Pe cine vedem? Pe Hristos, Celui căruia ei au urmat. Deci vedem tot pe Tatăl. Toată Sfânta Treime o vedem în fiecare Sfântă Icoană, în chipul fiecărui Sfânt. Întreaga Sfântă Treime e în fiecare bucățică de Sfinte Moaște. Nu merită sărutate? Din belșug. Nu merită să le cerem rugăciunile sfinților? Conform Bibliei, nu numai că merită, dar avem chemarea. Chiar obligația. Nu suntem creștini, dacă nu facem asta.
Înțelegi suficient de clar? Am postat acel pasaj al rugăciunii lui Mardoheu, și nu doar câteva cuvinte, tocmai ca tu și alții ca tine, să fi-ți vădiți și descoperiți că stați în înșelăciune. Și dacă nu aș fi lămurit prin acest răspuns, Doamne ferește, mai credea cineva că tu chiar ai dreptate și eu mint, că am răstălmăcit. Doamne, mila Ta!
Ai amintit unul din cei mai mari eretici ai tuturor timpurilor: Origen. Condamnat la Sfânt Sinodul al 5-lea, cu ereziile apocatastazei și predestinației. Au fost demolate demult, de Sfinții Părinți. De Duhul Sfânt prin ei. Și prin Biblie. Dar vrăjmașul, nu ia permis să-și amintească versetul care demolează predestinația: "
Mântuitorul nostru, Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină." -
I Timotei 2, 3-4. Fără să mai amintesc de erorile, direct vulgare ale predestinației. Dar calvinii cred balivernele predestinației, sigur că ai citit Origen. Singurul "ajutor" lăsat de ereticul Origen: Hexapla. De care ne putem lipsi cu toată bucuria, chiar nu avem nevoie de ea. Cele 6 coloane de comparații ale traducerii Vechiului Testament. Ca până la urmă să spună și el că septuaginta i se pare lui, cea mai fidelă traducere.
Iar ca încheiere, Ortodoxia, este definiția purimii. Este prin excelență purimicitatea. Fiecare slujbă și fiecare rugăciune este "purim", în Ortodoxie. Fiecare "Doamne miluiește". Fiecare "amin". Fiecare atom al unei Sfinte Icoane, e "purim". Orice material ar fi acea Sfântă Icoană. La fel și la Sfânta Cruce. Orice două linii, trasate ca forma unei Sfinte Cruci, pe o foaie, e întreg creștinismul cuprins în acele două linii, întreg Universul cuprins în acele două linii de pe foaie, întreagă umanitatea. Pare absurd ce îți spun. Dar așa simt. Orice două crenguțe din orice copac, rupte și puse în formă de Sfântă Cruce, legate cu orice, pot face minuni. Pot învia morții. Trupești și sufletești. Doar să avem credință. Dacă nu avem Sfânta Cruce la gât, acele două crenguțe, legate cu orice, cu un șiret sau cu orice, ne este de ajuns. Pentru ca nimic să nu ne fie a ne lăuda decât întru Crucea Domnului, spune Pavel.
Iertare.