View Single Post
Vechi 26.02.2015, 19:22:12
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Pai mai Igor, trec peste restul detaliilor nesemnificative,cum este posibil sa falsifici intr-un asemenea hal sensul unor versete biblice?Chiar asa era in Estera, in acel discurs-rugaciune al lui Mardoheu,saruta ,,sfintenia omului" dupa cum afirmi tu? Care sfintenie? Prietene poate nu avem noi pasajul cu pricina, poate nici evreii de Purim nu prea inteleg sensul cartii,desi este una dintre preferatele lor,da chiar asa, sa-l faci pe Aman model de om sfant si motiv de venerare a moastelor si icoanelor? :)) Prietene....pe Aman l-au spanzurat :))) Pe restul...evreii doar i-au masacrat cu familii cu tot :)))

Pai ce spune de fapt Mardoheu,daca are cineva curiozitatea sa citeasca tot pasajul cu pricina? Pentru salvarea evreilor el i-ar fi pupat pana si picioarele lui Aman-care era al doilea om in stat si care ii condamnase pe evrei la moarte (Estera 4.8)- pt a-i salva pe evrei,pana si asta ar fi facut pt evrei.Dar,continua el,nu a facut-o si explica ca a nu a facut asta, nu pt ca era mandru sau trufas si orgoliul lui ar fi fost mai important decat salvarea poporului ci pt ca ,,dar eu am facut aceasta (nm.nu a pupat picioarele) ca sa nu dau slava oamenilor mai presus de slava lui Dumnezeu si nu m-am inchinat nimanui decat Tie".Intelegi suficient de clar? Nu era corect sa postezi tot pasajul in loc sa-l manipulezi brutal? Pai stii ce mai zice Mardoheu,ruda Esterei ( sotia lui Xerxes I)ce ii mai cere lui Dumnezeu, in continuarea acelei rugaciuni din Estera 4.17?

,,daruieste gurii mele cuvant cu trecere inaintea leului acestuia si umple inima lui de ura catre cel ce ne prigoneste pe noi (nm Aman) spre pieirea lui si a celor de un gand cu el".Ai inteles prietene ce simtea Mardoheu pt Aman si ce isi dorea? Stii ce simtea Mardoheu pt cei care nu erau evrei? ,,eu urasc slava celor fara de lege si mi-e sila de patul celor netaiati imprejur si de tot cel de alt neam". Iti este mai clar de ce cartea asta se citeste la evrei de Purim? Prietene portretul lui Aman, in cartea Estera, nu este al unui om sfant, ci al unui ticalos, posteaza toate pasajele care vorbesc despre el.Cartea Estera face parte din cele Hames Meghillot,se citeste la sinagoga dimineata si seara de Purim,sunt chemat inclusiv femeile sa o asculte drept model. Pai tu iti bazezi venerarea icoanelor si a moastelor pe o carte de baza in Purim?!:)))))

Chiar asa mai prietene, sa schimbi atat de brutal sensul unui pasaj biblic si sa faci din cartea Estera model pt inchinarea ortodoxa? A mai comentat si Origen pasajul acela, in ,,Exortatiu la martiriu". Asta ca fapt divers.Chiar asa vrei sa schimbi direct sensul ca sa-ti iasa argumentul? Pai nu aveai nevoie de asta, aveai la indemana alte pasaje.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 26.02.2015 at 23:22:33.
Reply With Quote