Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Igor iti spun la modul cel mai sincer ca am ajuns la concluzia ca iti bati joc de mine.Nici nu vreau sa ma gandesc la mai mult de atat.
|
Nu, pelerin drag, tu singur îți bați joc de tine, dracii își bat joc de tine. Nu eu. Și tu le permiți. Dacă nu crezi, nu e problema mea. Cât mă privește, eu sunt un om simplu. Nu am cu ce să mă laud.
Ți-am spus deci, ce aștepți de la mine? Să te fac să crezi? Dacă ai Biblia în față, dacă ai căutat de atâția ani, ai citit atâția sfinți, ți-a vorbit Hristos prin ei, cu limba lor, cu caracterul lor, și tu tot nu ai crezut că Ortodoxia e Biserica, e calea strâmtă și îngustă care duce la viață, vrei ca eu să te fac să crezi? Răspunzând la ce? La studiu introductiv "Excurs despre idoli si ideologia lor in lumea Orientului Apropiat". Ce legătură are asta cu Biblia? Nici una. Timp pierdut.
Ți-am spus sola scriptura. Text, analiză. Text, analiză. Și fă-l să fie ușor de citit. Aerisit, nu blocuri. Că pe net, eu personal, nu citesc mult. Am venit aici pe forum, ca să slujesc. Ortodocșilor. Să fiu de folos. Să îi ajut să-și cunoască credința. Nu să convertesc pe nimeni, Doamne ferește.
Deci răspunzând la ce? Și mai ales de ce? Când nu spui nimic... Sau consideri că ai spus ceva? Ai respectat termenii? Deci n-am la ce răspunde. Alimentându-ți ție orgoliul? Da?
Ba nu, îl pocnesc. Orgoliul tău. Și întreaga ta erezie. Așa în felul meu. Cum pot. Și n-ai decât să te oftici. Poftim. Pentru că pocnirea mea nu e de la mine. Pentru ortodocși, trăirea e în Sfinții Părinți. Empiricul. Experiența. Pentru eretici, ca să vină acasă, creștinii, ortodocșii, trebuie să folosească Lumina: Biblia. Nu florile luminii: Sfinții Părinți. Asta fac și eu. Arăt lumina. Biblia.
Nu orgoliul tău. Orgoliilor nu se răspunde. Că-s patimi. Se tace, cu rugăciune.
Ai aruncat cu buzduganul, în tot topicul, deci forumul, ai pregătit terenul, ți-ai etalat nimicul, și-acum vi să mă cerți? Să mă pălmuiești? Că ce? Că nu răspund? Și dacă nu răspund înseamnă că îmi bat joc de tine? Serios? Te-ai gândit mult la asta, poate. Pocnesc dracii de ciudă pe lângă tine, mai ales și cu argumentul al 10-lea biblic, la care lucrez de ieri și azi toată ziua. Simt și eu valuri uriașe de ispite, mai ales de când a început Sfântul și Marele Post. Am căderi, una după alta.
Dar nu m-am lăsat. Nădăjduiesc.
Deci ție, pelerin, tot nu îți răspund, până când respecți termenii. Spui așa: nu sunt de acord cu versetul x, pentru că... și dai eventual versetele y și z, care contrazic versetul x. Deși asta e imposibil. Deci odată dat versetul, scrii cu inima ta. O deschizi și o arăți. Inimile în care locuiește Hristos, nu pot sta decât deschise. Pentru a chema pe cât mai mulți la El. Că n-ai nimic de ascuns, nădăjduiesc. Nu vorbești despre heruvimi, cu trimiteri lg, mp, rf, și alte prescurtări. Scrii versetul tot, clar, limpede, cum am făcut eu până acum. Și apoi, eventual, vorbești teleogumena ta, pe marginea lui.
Apoi ai spus clar că scrii concis. Fraze scurte și la obiect. Și cu versete. Am așteptat să văd. Dar nu, tot stil calvinist ai scris, încă și cu prescurtări indescifrabile. Și eu ce să spun? Că îți bați joc de mine? Pardon. Am bun simț. Cunosc teorie despre smerenie. E alegerea ta. Nu te oblig. Nu mă plâng. Te evit. Nădăjduind. Să respecți aria curiculară a cerințelor impuse pentru posibilitatea unui dialog. Iar acum, ca să răspund, te rog tradu. Ca să citească și alții, nu doar eu. Fi scurt și la obiect. Ca Sfinții Părinți. Limpezește, nu tulbura. Asta face creștinismul cu toată umanitatea. Limpezește totul. Totul, Pelerin. Și-atunci, îți voi răspunde.
Până atunci: Pace! Pacea Domnului! :)