Citat:
În prealabil postat de AlinB
Ba poti vorbi, dar nu te poti intelege, fiecare are un sisem de valori diametral opuse si solutia la problema asta nu e atitudinea strutului, asa cum faci tu.
Bagand capul in nisip, problema nu dispare "pur si simplu".
|
Cat de diametral opuse sunt acele sisteme de valori Aline? Baza morala e aceeasi. De ce m-ar interesa pe mine ca unu crde ca e mantuit doar daca crede, ca altul se inchina lui alah si altul lui budha, atata timp cat are un set de valori morale comune cu ale mele?
Ba da, problema dispare pur si simplu, pentru ca nu are rost sa te bagi tu ca om cu o credinta anume in credinta altui om care in altele e cam asa ca tine, doar ca tu crezi ca el se inchina cui nu trebuie/ca e sectant/ ca religia lui are idei gresite; si viceversa. Care a marele bibn care i-l faci unui om prin asta? Si care e marele bine care ti-l faci tie prin asta? Cu ce te deranjeaza daca omul ala crede in afrodita, atata timp cat valorile morale ii sunt comune cu ale tale, care te inchini lui Hristos?
Trebuie neaparat sa se discute despre religii si adevaruri "universale"? Fiecare isi crede credinta ca fiind Adevar Universal; dar nu prea cred ca este un adevar universal. Asa ca fiecare a creada in ce vrea, fara ca altii, cu alte credinte sa i se bage cu bocancii sa-i terfeleasca credinta. Asta, dup cum vedem o facem fiecare aproape. Toti credem ca detinem Adevarul Adevarat.
Mie, mi-e indiferent, atata timp cat esti om cu mine si cat timp avem aproximativ acelasi set de valori morale. Ca crezi in afrodita, zeus, allah, yahova, iisus sau orice alta zeitate, mi se pare absolut irelevant. Pe mine nu ma ajuta la mantuirea mea, pe tine nu te ajuta la mantuiea ta. Oricum toti credem ca ne mantuim cu credinta in religia noastra...