View Single Post
  #994  
Vechi 17.02.2015, 10:29:35
anita anita is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.734
Implicit

Am primit un mail cu o propunere de scrisoare catre CNAS pt cei care refuza cardurile .
Aici sunt trecute argumentele care vin in refuzarea actelor biometrice :
"Obligativitatea acceptării cardului electronic național de sănătate reprezintă un atac la adresa libertății persoanei, o încălcare a dreptului la viață privată, la libertatea gândirii și a opiniilor, la libertatea credinței religioase și a dreptului la ocrotirea sănătății, garantate prin următoarele articole din Constituția României:
- Art. 23 (1): “Libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile”
- Art. 26 (1): “Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată”
- Art. 26 (2): “Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.”
- Art. 29 (1): “Libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie contrară convingerilor sale.”
- Art. 29 (2): “Libertatea conștiinței este garantată”
- Art. 34 (1): “Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.”
În completare la cele de mai sus cităm un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2011, numit Necesitatea considerării la nivel global a implicațiilor biometriei asupra drepturilor omului, întocmit de Holger Haibach și devenit Rezoluția 1797/2011 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Acesta arată că “dezvoltarea rapidă a tehnicilor biometrice produce riscuri la adresa unor drepturi ale omului: dreptul la respectarea vieții private, dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la liberă circulație și interzicerea discriminării, drepturi consemnate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului (ETS nr. 5)”. Raportul scoate în evidență faptul că dezvoltarea rapidă a acestei tehnologii și decizia unor state de a o pune în practică ar putea să nu țină pasul cu cadrul legal prin care statele membre să fie capabile să “mențină un echilibru real între nevoia de securitate și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale”. Suplimentar, raportul recunoaște că “la nivel european cadrul legal existent este vag și nu există o definiție acceptată a datelor biometrice”.
La capitolul recomandări, la punctul 4.3.2 se spune: “să se garanteze indivizilor care nu pot sau nu doresc să ofere date biometrice metode alternative de identificare și verificare, acolo unde astfel de date ar putea include, în mod nenecesar, fișa medicală personală sau informații legate de sănătate”, iar la punctul 4.3.5 Rezoluția spune: “să asigure o transparență sporită, ca o condiție prealabilă a unui consimțământ explicit din partea persoanei de a oferi date biometrice și acolo unde este cazul, facilitarea retragerii acelui consimțământ”.
2. Resping cardul de sănătate deoarece introducerea lui reprezintă o încălcare flagrantă a libertăților cetățenești. În documentele Dosarului Electronic de Sănătate (D.E.S.) revine de mai multe ori afirmația „acord”. Acord pentru activarea cardului, acord pentru organizarea dosarului, acord pentru date suplimentare înscrise pe card … S-ar părea că totul se face cu acordul cetățeanului, dar apoi se spune că în lipsa cardului de sănătate „nu puteți primi servicii medicale plătite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale!”. În situația când cetățeanul nu își dă acordul, ce alternativă are la dispoziție?
3. Un punct extrem de grav îl constituie ușurința cu care se pot modifica unele date din D.E.S., inclusiv acordul pentru donarea de organe. Deși se pretinde că asemenea modificări trebuie făcute cu acordul scris al asiguratului, în realitate nu există mijloc de verificare a existenței acordului scris! Altfel spus, dacă cineva modifică dosarul, orice medic sau instituție care îl accesează are obligația LEGALĂ să se conformeze dosarului electronic, fără a avea competența de a verifica autentificările scrise. Există aici o dilemă a autorităților peste care nu se poate trece: ori se dă un nivel ridicat de prioritate documentelor scrise și atunci dosarul electronic devine inutil, ori se dă prioritate dosarului electronic și modificările incorecte devin atotputernice! În forma de față orice hacker poate bifa opțiunea „Pacientul este de acord cu donarea” și persoana devine client pentru traficul de organe. Persoana putând fi copilul, fratele, sora, ruda sau prietenul oricăruia dintre noi. În funcție de grupa sanguină și alte caracteristici valoarea organelor interne ale unui copil sau adult – de la inimă sau rinichi la măduvă sau sânge – poate trece pe piața neagră a traficului de organe și peste suma de 500.000 de dolari. Angajarea unui hacker, găsirea și dacă e nevoie modificarea unui dosar și răpirea unei persoane se amortizează rapid cu sume mult mai mici. Prin urmare, în loc să protejeze asiguratul și să îi dea șanse mai bune de sănătate și de viață, D.E.S. îl expune pe asigurat, transformându-l în potențială victimă a mafiei de organe, fapt pentru care protestez față de acest sistem și îl resping."
Reply With Quote