Citat:
În prealabil postat de Corinusha
doamna dobrin7m, aici in Romania, tara din care d-ta ai plecat, sunt multi care nu isi permit consultatii la privat, ca au salarii incepand de la 600 lei net (134 euro, 100 lire sterline) si merge pana la...salar mediu de 200 - 250 euro... Daca cumva va ramane sistemul in picioare, atunci vor ajunge si in baza de date aia multi si nebogati care nu-si vor permite spitale private/consultatii private si medicamente platite intregral. Poate dumneata cu salarul dumitale iti permiti, dar majoritatea nu isi permit sa dea banii aia in plus pe consultatii, cand poate banii aia ar fi singurii care le ramane de mancare dupa ce au platit chirie si/sau utilitati.
|
Stai linistita Corinusha, ca iti garantez eu ca sistemul este facut tot pentru bogati nu pentru saraci. Saracii vor muri netratati. Unde se afla acum Marea Britanie, dpvd al functionarii sistemului medical , acolo va ajunge si Romania. Asta sti ce inseamna? Daca da in tine o boala grava si mergi la medic, pana ajungi sa te vada specialistii, trece si un an. Totul este pe liste de asteptare, si programari care se fac si la distanta de 3 sau 4 luni. Asa ca , ori privat ori groapa.
Da, Paraschiva a avut dreptate. Salariul pe care poate romanul sa il castige in Marea Britanie se invarte in jur de 1000 - 1200 lire. Un apartament cu un salon si un dormitor aici de inchiriat este in jur la 1000 lire pe luna. Nu iti permiti. Asa ca stai la comun, si iti platesti doar o camera daca mai vrei sa iti ramana si ceva banuti. Transportul aici este scump, in medie consumi pe luna 120 - 150 lire. Pune telefonul , internetul ca trebuie sa comunici, pune manacarea si trage linie.
Un medic privat aici, asta insemnand consultatie plus investigatii te ajunge si la 3000 - 4000 lire , depinde de boala si investigatii. in plus ca aici relatia interumana medic pacient nu mai exista. Niciodata nu te vede acelasi medic, plus ca investigatiile nu merg cap coada. Spre exemplu:
pas 1: specialist - programare cu asteptare 2- 3 luni - doar te consulta si recomanda sa spunem ecograf.
pas 2: ecograf - programare cu asteptare 2 -3 luni - face strict ecograf si stabileste diagnostic sau poate cere o investigatie in plus
pas3 - noua investigatie - ex: colposcopie, sau biopsie, sau RMN, etc programare cu asteptare 2 -3 luni
Si asa se insira anul in timp ce tu nu ai un diagnostic si fireste un tratament.
Voiesti mai repede totul? ti se raspunde cu un zambet larg pe fata ca nu se poate ca sunt atatia ca tine inaintea ta. si pleci singur la privat daca poti daca nu te pregatesti temeinic de ce e mai rau.
Acolo va ajunge si Romania cat de curand.
Anul trecut in septembrie mama mea 75 ani, a avut nevoie de operatie de extirpare a glandei tiroide. Suspecta cancer de tiroida. Pensionara cu o pensie modesta. asigurata. A platit tot, si a cumparat cele necesare, medicamente etc. In timp ce se afla in spital, o alta femeie saraca a venit cu acelasi diagnostic. Au externat-o dupa 2 zile neoperata ca nu avea bani. Mama nu a avut cancer, slava lui Dumnezeu, insa lipsa hormonilor tiroidieni a dereglat glicemia si astfel are mici probleme si cu inima.
In noiembrie a primit de la medicul de familie trimitere la diabet la medic specialist. Ei bine acolo , cu programare, pe cand, pe 10 februarie. Deci operata, si nu poate fi vazuta decat dupa 3 luni. Si asa ajunge la privat.
De 3 zile s-a racit puternic (febra, tuse, eu cred ca e viroza respiratorie) si a sunat la medicul de familie sa se programeze. I-a raspuns , nu va pot programa decat peste o saptamana, n-am ce face nu va pot primi, Mergeti la urgenta.
#Asa ca nu va puneti sperante desarte, inarmati-va cu putere si strangeti bani de sanatate. Ca nu vom fi vesnic sanatosi si tari ca stanca 100 ani.
Pana acum ceva ani nu era o problema sa mergi la medic de familie, insa directivele sunt clare, si iata ca pas cu pas si Romania se aliniaza aceluiasi stil.