Ev. Marcu 14, 10-42
În vremea aceea Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei doisprezece, s-a dus la căpeteniile preoților, ca să le vândă pe Iisus. Iar aceia, auzind, s-au bucurat și i-au făgăduit să-i dea bani. Deci Iuda căuta un prilej nimurit, ca să-L dea în mâna lor. Iar în ziua cea dintâi a azimilor, când jertfeau mielul de Paști, L-au întrebat ucenicii Lui: unde vrei să ne ducem să-Ți pregătim, ca să mănânci Paștile? Atunci a trimis doi dintre ucenicii Săi și le-a zis: mergeți în oraș și vă va întâmpina pe voi un om, ducând un vas de lut cu apă; mergeți după dânsul și acolo unde va intra, spuneți stăpânului casei că Învățătorul întreabă: unde este odaia de oaspeți, în care să mănânc Paștile cu ucenicii Mei? Iar el vă va arăta un foișor mare, așternut gata; acolo să pregătiți pentru noi. Și s-au dus ucenicii Lui și, ajungând în oraș, au găsit precum le spusese și au pregătit Paștile. Iar când s-a înserat, a venit cu cei doisprezece. Când ședeau la masă și mâncau, Iisus a zis: adevărat vă spun că unul dintre voi, care mănâncă cu Mine, Mă va vinde. Iar ei au început să se întristeze și să zică unul către altul: nu cumva sunt eu?, și celălalt: nu cumva sunt eu? Iar El, răspunzând, le-a zis: unul din cei doisprezece, care întinge cu Mine în blid. Într-adevăr Fiul Omului va merge, așa cum este scris pentru Dânsul; dar vai de acel om prin care se vinde Fiul Omului! Mai bine ar fi fost de omul acela de nu s-ar fi născut. Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și, binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat lor și au băut dintr-însul toți. Și a zis lor: acesta este sângele Meu, al legii celei noi, care pentru mulți se varsă. Adevărat vă spun vouă că de acum nu voi mai bea din rodul viței până în ziua aceea când îl voi bea nou, în împărăția lui Dumnezeu. Și după ce au cântat cântări de laudă, au ieșit la Muntele Măslinilor. Atunci Iisus le-a zis: toți mă veți părăsi în noaptea aceasta, căci scris este: bate-voi păstorul și se vor risipi oile; dar după ce voi învia, voi merge mai înainte de voi în Galileea. Iar Petru I-a zis: chiar dacă toți Te vor părisi, eu nu. Iisus însă i-a răspuns: adevărat îți spun că astăzi, chiar în noaptea aceasta, mai înainte de a cânta de două ori cocoșul, tu te vei lepăda de trei ori de Mine. Dar el cu mai multă stăruință zicea: chiar dacă ar trebui să mor cu Tine, nu mă voi lepăda de Tine. Și tot așa au zis cu toții. Apoi au venit într-un loc, al cărui nume este Ghetsimani, și a zis ucenicilor Săi: sedeți aici până ce Mă voi ruga. Și a luat cu Dânsul pe Petru și pe Iacob și pe Ioan și a început să se teamă și să se tulbure. Și le-a zis: întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneți aici și privegheați. Apoi, mergând puțin mai înainte, a îngenunchiat pe pământ și se ruga, ca, de este cu putință, să treacă de la Dânsul ceasul acela, și zicea: Părinte, toate sunt Ție cu putință; depărtează paharul acesta de la Mine, însă facă-se nu ce voiesc Eu, ci ceea ce voiești Tu. Și a venit la ucenici și i-a găsit dormind și a zis lui Petru: Simone, dormi? Nu ai putut un ceas să veghezi? Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită, căci duhul este osârduitor, iar trupul este neputincios. Și iarăși s-a dus de s-a rugat, același cuvânt zicând. Dar, întorcându-se, i-a găsit din nou dormind, căci ochii lor erau îngreuiați de somn, și nu știau ce să-I răspundă. Și a venit a treia oară și le-a zis: dormiți de acum și vă odihniți. E gata! A sosit ceasul; iată Fiul Omului este dat în mâinile păcătoșilor. Sculați-vă, să mergem; iată cel ce M-a vândut s-a apropiat.